A köztévé szerint az Aranybulla-sorozat egy irodalmi klasszikust dolgoz fel, amiben szerelmi történet van

2023. január 2. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

A köztévé szerint egy irodalmi klasszikus, a történelem szerint egy királyi okirat, vajon mi lehet az? A válasz nem is olyan egyszerű, mert látszólag ellentmondó állításokról van szó, úgyhogy segítek kicsit: ez bizony az Aranybulla.

Sokan hasonlóan összezavarodhattak, mikor a közmédia egyik adásában az Aranybulla című sorozatot úgy konferálták fel, mint: „Az irodalmi klasszikus ezúttal modernebb köntösben, de korhű, részletgazdag látványvilággal és nagyszerű alakításokkal mutatta be a fordulatos szerelmi történetet. A II. András életét bemutató epizódokban olyan részletekre is fény derült az uralkodóval kapcsolatban, amelyről eddig nem szóltak a történelemkönyvek.”

A Hvg szúrta ki, hogy az Átrium reagált erre Facebook-oldalán, és tételesen cáfolták a közmédia felkonferáló szövegének állításait.

  • Az „Aranybulla” nem „irodalmi klasszikus”, hanem a II. András magyar király által 1222. április 24-én a székesfehérvári országgyűlésen kiadott, függőpecséttel ellátott királyi okirat.
  • Az „Aranybulla” nem is „szerelmi történet”, hanem a magyar nemesség jogait először rögzítő jogi erejű nyilatkozat.
  • Az „Aranybulla” sorozat nem irodalmi alapanyagból készített fordulatos szerelmi történet, hanem eredeti forgatókönyv alapján készült, fikciós elemekkel bővített, az események történelmi hátterét és folyamatát bemutatni szándékozó televíziós alkotás.

Az Átrium oldalán azt írja, hogy a megjegyzéseikre az alkotók védelmében is szükség van, mert egyáltalán nem mindegy, valaki egy meglévő irodalmi alapanyagot dolgoz fel, vagy egy történelmi helyzet bemutatására törekszik eredeti módon.

Az Aranybulla című új magyar sorozatot a Duna csatornán mutatták be december 25-e és 30-a között. A közmédia úgy hirdette a sorozatot, mint „a köztévé karácsonyi szenzációja”. Az Aranybulla szerintük egy „látványos csatajelenetekkel” tűzdelt sorozat, ami II. András XIII. századi magyar uralkodó nevéhez fűződő Aranybulla 800. évfordulójára készült. A sorozatot egymilliárd forintból forgatták le, de szerintünk inkább egy online történelemkurzus lett belőle, ami filmszempontból teljesen értékelhetetlen. Bővebb kritikánkat itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!