Törökországban úgy döntöttek, megpörgetik még egy kicsit a 85,5 százalékos inflációt

2022. november 24. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

150 bázisponttal 9 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamat mértékét Törökország központi bankja – írja a CNBC. Arról is döntöttek, hogy ezzel a lépéssel lezárják az augusztus óta tartó kamatcsökkentési ciklust, azaz 9 százalék alá már nem viszik majd az alapkamatot.

Mi a vicces ebben? Az, hogy Törökországban októberben 85,5 százalékos volt az infláció. A közgazdaságtan alapvetései szerint pedig az infláció csökkentésére a legjobb eszköz a kamatszint emelése. Ezt tette az utóbbi időben az MNB, az Európai Központi Bank és az amerikai jegybanki feladatokat ellátó Fed is.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök viszont ezt nem így látja, szerinte Törökország majd „kinövi az inflációt”. Ezt az elméletét közgazdasági szempontokból nem nagyon lehet alátámasztani, a kamatcsökkentés mellett Erdoğan is általában inkább a Koránból vett idézetekkel szokott érvelni.

A kamatcsökkentés hatására várhatóan tovább nő majd az infláció, és tovább veszít az értékéből a török líra. Arról, hogy Törökországban hogy lőtt ki az égbe a drágulás üteme, és milyen hatásai lehetnek ennek a politikára, ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!