Meghalt a Miniclip, a kétezres évek egyik legnépszerűbb videójátékos oldala

2022. október 21. – 23:17

Másolás

Vágólapra másolva

Need For Madness, Raft Wars, Fancy Pants Adventures, Heli Attack, RuneScape, Club Penguin. Ha valaki a kétezres években volt gyerek, tuti biztos, hogy legalább egy név ismerősen cseng neki ezek közül, és arra is elég nagy az esély, hogy annak idején a Miniclip nevű játékaggregátoron találkozott vele először. Nem hibáztatom, ha most elkezdte beírni a böngészősávba, hogy miniclip.com, de ha nem akar nagyot csalódni, inkább ne nyomja meg az Entert – a Miniclip ugyan továbbra is létezik, de már egyáltalán nem úgy, ahogy arra a legtöbben emlékeznek.

Ahogy azt a PC Gamer pénteki cikke is kiemelte, Twitteren pár napja már keringett, hogy a kétezres években az általános iskolai infótermektől a könyvtárakon át a céges irodákig mindenhol taroló oldal korábbi formájában megszűnt létezni. Ha az ember mégis megnyomja az Entert, akkor egy nagyon lehangoló vállalati oldal fogadja, ahol a Miniclip (mint cég) önpromózásán túl csak az 8Ball nevű biliárdos játékot és az Agar.io nevű nagyobb paca megeszi a kisebb pacát online játékot találja az ember. Meg a Mini Footballt, ha hagyja elmenni a negyedik képig az automatikusan pörgő diavetítést.

Persze ebben az égvilágon semmi meglepő nincsen, a hőskor Miniclipjének sorsa már rég megpecsételődött.

Amikor az utolsó szöget is beverték a Flash koporsójába, az valószínűleg a Miniclipre is hasonló hatással volt, de már jóval azelőtt sem volt releváns az ún. megváltozott tartalomfogyasztási szokások miatt. A nagy sávszélességű internet, a különféle okoseszközök és a nagyságrendekkel erősebb számítógépek és konzolok elterjedésével annyira kiterjedt lett a lehetőségek tárháza, hogy egy idő után semmi szükség nem volt már arra, hogy az emberek aggregátorokra járkáljanak pálcikaemberes verekedésért, Cartoon Networkös licencelt kalandjátékokért és azért, hogy marionettbábuként ráncigáljanak egy csontvázat. Madzsongozni is egyszerűbb volt dedikált oldalakon vagy telefonos appokban, szóval nincs mese, az ilyen oldalaknak változnia kellett.

Forrás: Miniclip
Forrás: Miniclip

A Miniclipnek amúgy a jelek szerint ez sikerült is, láthatóan van több sikeres játékuk is, idén nyáron pedig felvásárolták a Subway Surferst fejlesztő SYBO-t is, szóval úgy tűnik, remekül adaptálódtak a rohamosan gyorsuló globalizációhoz és a poszt-Flash világ kihívásaihoz is. Ettől még persze semmivel sem fáj kevésbé az, hogy a délutáni infótermi miniclipezés most már tényleg csak emlék marad, de azért a régi jó dolgokból mégiscsak maradt még valami. A Startlap Játékok például még mindig olyan, mint volt – csak elvesztette azt a régi báját –, és a mai napig változatlan formában mennek a magyar internet olyan klasszikusai, mint a Hódító, a TeveClub, a Hősember és a Larkinor. Szóval ha valaki nosztalgiázni akar, ne búslakodjon, csak élessze fel a tevéjét (feltéve, hogy még be tud lépni), aztán annak rendje és módja szerint feledkezzen meg róla egy hét után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!