Íme a gyógyszernek látszó tárgy, ami 900 forintért vagy segít, vagy nem segít

2022. október 14. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

Okos, mondta Kohn bácsi, nagyon okos, ahogy elnézegette Koós Ede atya posztját a Facebookon. Mert ugye mit mond a Tórában Mózes második könyve (שמות)?„Én vagyok az Úr, a te gyógyítód.” Lehet ebből vircsaftot csinálni? Hát elég nehezen. A gyógyítás monopólium, ahogy ő maga is, amint arra az ötödik könyvben (דברים) is emlékeztet: „Most lássátok meg, hogy én vagyok, és nincs Isten kivülem! Én ölök és elevenítek, én sebesítek és én gyógyítok, és nincs, aki kezemből megszabadítson.”

És mit mond a gyógyításról Koós Ede atya Egerből? Azt feleli erre, hogy Lukács 9.1, Lukács 9.2: „Minekutána pedig összehívta Jézus az ő tizenkét tanítványát, ada nékik erőt és hatalmat minden ördögök ellen, és betegségek gyógyítására. És elküldé őket, hogy prédikálják az Isten országát, és betegeket gyógyítsanak.”

Majd úgy folytatja, hogy Ede 1.1: „áldott gyógyulási folyamatot világunknak, népünknek”. Nézzék:

Hogy mi ez? Dobozolt rózsafüzér. Gyógyszerdobozolt. Vagyis annak ható.

A rózsafüzér egyébként a katolikus egyházban az imádság egyik közkedvelt eszköze, morzsolgatjuk, mint egyszeri jobbágy a kukoricát, közben mondjuk az üdvözlégyeket, és titkokat csempészünk közéjük.

Ede atya úgy érezte, hogy érdemes ezeket a kis láncokat orvosságos dobozba csomagolva árusítani, mintha (nem írhatom ide a közismert szorongásoldó, nyugtató-altató hatású kemikália nevét) lennének, csak épp vény nélkül kapható verzióban. Van a dobozon „betegtájékoztató”, latin név (mondjuk speciel tényleg van latin neve a rózsafüzérnek, és tényleg ez), de még napi adagolás is, ahogy egy gyógyszernél kell. És az ára is olyan gyógyszerszerű, 900 forintért lehetett rendelni, még ha a tb-támogatott nem mondhatjuk ki a nevét olcsóbb is lenne. Na de ezen Ede atya áldása is rajta van!

Csak hát persze ettől nem gyógyszer. Pontosabban olyan, mint a homeopátiás szerek: ha hiszünk bennük, akár jót is tehetnek velünk. Igen, ezt hívják placebohatásnak, Stöckert Gábor kollégám ebben a remek cikkében foglalkozott a jelenséggel, hogy őt idézzem röviden: „Ma már közismert, hogy álgyógyszerek is kiválthatnak valódi gyógyhatást, sőt valódi mellékhatásokat, a beteg állapotának rosszabbodását is (ezt nocebohatásnak hívják)”.

Tehát az is lehet, hogy a rózsafüzér segít a használójának. Sőt, akár ördögűzésre is jó lehet: hiszen akit napi harminc perc rózsafüzérezésre kényszerítünk, arról hamarosan elválik, hogy megszállta-e Belzebub, vagy ártatlan lélek, mint Semjén Zsolt vadászat előtt. De még az is kiderülhet, hogy netán ateista (vagy protestáns!!!) a megrózsafüzérezett páciens, és akkor lehet azt mondani, hogy neked meg Náhum 3.19, kár beléd az ima, „Nincs enyhítés a te sebedre, gyógyíthatatlan a te nyavalyád.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!