Orbán lengyel kollégája talált jobb okot az európai válságra, mint az „elhibázott brüsszeli szankciók”

2022. október 7. – 11:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hetekben (hónapokban?, ki tudja már ezt pontosan, olyan korban élünk, amikor megint megáll az idő, összefolynak benne az órák, a napok), szóval mostanában a kormány egyik kedvenc szavajárása lett a brüsszelezés light recept alapján az, hogy az európai válságért az „elhibázott brüsszeli szankciókat” okolja. Pontosan erre a kifejezésre keresve 12 200 találatot dobott ki a Google, egyből az első helyen egy Orbán Viktort idéző szeptemberi Origo-cikket, majd alatt két Hirado.hu-t.

A brüsszeli szankciók hibáztatása egyfelől tudathasadásos dolog, hiszen közben sorozatban megszavazza őket Magyarország is (bár olyan ízléses puhításokkal, mint Kirill orosz pátriárka kimentése a szankciós listáról, gondolom, a keresztényüldözés elleni harcunk jegyében). A mostani uniós csúcs előestéjén is arról beszélt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy újságíró kérdésre válaszolva: „Találkoztam Orbán Viktor miniszterelnökkel is, beszéltünk a szankciókról (…) Magyarország miniszterelnöke nem blokkolja ezt a nyolcadik csomagot.”

Másfelől van benne egy olyan elgondolkodtató csavar, mint annak a kormánypárti lapnak a címében, miszerint Zelenszkij elkezdett fenyegetőzni. Nemrég még stilisztikaórákon adott okot féktelen derültségre az olyan kifejezés hogy a „megtámadott agresszívan védekezik”, mostanra a kormányzati kommunikáció alapja lett ez a logika. Ahogy az is, hogy az agresszor Oroszország elleni szankciókat támadja Magyarország, amelyekkel az unió védekezni akar, meggyengíteni a támadót – ráadásul nettó hülyeség, hogy ez nem működne (ezt itt írtuk meg). De nem is az a lényeg, hogy működik-e vagy sem, hanem az, hogy Orbánék a válságot arra használják, hogy egy hamis narratívával brüsszelezhessenek.

Ezzel a lényegében EU-t gyengítő oroszpárti narratívával szembeállítva hadd mutassunk be a „lengyel, magyar két jó barát” mondóka másik szereplőjének, a lengyeleknek a válsággal kapcsolatos kommunikációját. A már említett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Orbán Viktor varsói kollégája péntek délelőtt komoly, már-már drámai hangú üzenetet címzett a lengyel városvezetőkhöz, önkormányzatokhoz (ez az első mondata: „Lengyelország, akárcsak egész Európa, ma a második világháború vége óta a legnagyobb válságok halmozódásával néz szembe”).

A Facebookon olvasható posztjában (itt találják, a Facebook fordítása helyett a DeepL-t ajánlom azon sorstársaimnak, akik nem tudnak lengyelül), egyből az első mondatok egyikében azt írja:

„Oroszország, kihasználva a világgazdaság Covid–19-járvány okozta gyengülését, előre megfontoltan globális energia- és inflációs válságot idézett elő.”

Később is arról írja, hogy az energiapiac deregulációja, a nagyon magas gáz-, hő- és villamosenergia-árak és a magas infláció egyrészt „Oroszország katonai és gazdasági akcióinak” a következménye, bár itt már megemlíti a németek felelősségét is, mondván: „Németország hosszú ideje tartó és, mint kiderült, hibás, egyenesen katasztrofális energiastratégiája” is elősegített a válság kialakulását. Az utolsó bekezdésében aztán ismét visszatér az „Oroszország agresszív politikája által okozott nehézségek” említéséhez.

Egyetlen posztban három oroszozás, egy németezés. A brüsszeli szankciókról egy szó nincs. Arról viszont igen, hogy „az EU kormányfőinek valamennyi ülésén, amelyen a közelmúltban részt vettem, senki sem kételkedett a tényekben, a jelenlegi válság okaiban” – ezek szerint Orbán Viktor sem, vagyis az elhibázott szankciózás csak Hegyeshalomtól keletre, Párkánytól délre működik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!