A Most vagy soha! werkfilmjében legalább annyi képkocka jutott Rákay Philipnek, mint Petőfinek

2022. szeptember 22. – 14:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Előzetes még nincs, de egy werkfilmet már kiadtak a most készülő Most vagy soha! című filmről.

A másfélperces videóban van billiárd asztalra felugrás, folyóba beugrás, házból kiugrás, Petőfi és válogatott márciusi ifjak, eső és röpiratszórás, és minden, ami a közel ötmilliárd forintos költségvetésbe belefér. És benne van Rákay Philip, aki a film atyjaként egyik forgatókönyvírójaként és producereként vigyázó tekintetekkel felügyeli a forgatást, hogy Minden Tökéletes legyen:

A Most vagy soha! a jelenlegi állás szerint a magyar filmtörténelem legköltségesebb filmje, eddig 4,7 milliárd forint állami támogatást kapott, ebből 2 milliárdot pedig egy egyedi kormányhatározatként, a 2023-as Petőfi-emlékév címén, a költő születésének kétszázadik évfordulójára, igaz, erről a bemutató pont le fog csúszni.

Az itthon forgatott filmek ráadásul társaságiadó-kedvezményes támogatást vehetnek igénybe legfeljebb a költségvetés 30 százalékáig, így a Petőfi-film 4,7 milliárdos gyártási költségét nézve a gyártó 1,4 milliárd forintért vehet igénybe adókedvezményes támogatást, tehát összesen akár 6,1 milliárdot is költhetnek a film előállítására.

A történet várhatóan egy napot ölel majd fel a március 15-i események előestéjétől a napközbeni történésekig.

A film Rákay Philip, Szente Vajk, Kis-Szabó Márk forgatókönyve alapján készül, Lóth Balázs rendezi, a főbb szerepekben Berettyán Nándor, Mosolygó Sára, Horváth
Lajos Ottó, Fehér Tibor, Koltai-Nagy Balázs, Ertl Zsombor, Novkov Máté, Hajdu Tibor,
Bordás Roland és Reider Péter látható majd.

A Nemzeti Filmintézet közleményéből kiderült, hogy a közel nyolcvan napig tartó forgatás befejeződött, most a vizuális effekteken dolgoznak. A tervek szerint a kész filmet 2024. tavaszán, az 1848-as forradalom 176. évfordulóján láthatja a közönség.

A készülő filmnek elég nagy feneket kerít a filmintézet, a díszletbejáráson mi is ott voltunk, írtunk is róla. A felépített Pilvaxban tartott sajtótájékoztatón Rákay egyenesen úgy fogalmazott: „Nemzeti minimum, nemzeti kötelesség, hogy elkészüljön egy film 1848-ról”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!