Pár indiai fiatal kamuból lejátszott egy krikettszezont, hogy megkopasszon pár kiéhezett orosz sportfogadót

2022. július 12. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen szürreális történet érkezett Indiából, ahol pár fiatal létrehozott egy kamu krikettbajnokságot, kamuból lenyomták majdnem a teljes szezont is, hogy megkopasszanak pár, érthetetlenül gyanútlan orosz sportfogadót.

A szezon azért lett csak majdnem teljes, mert a rendőrség a negyeddöntő idejére megneszelte a dolgot, és lecsaptak az egészen kifinomult internetes csalásra. Pont akkor, amikor megérkezett hozzájuk az orosz sportfogadóktól elszedett pénz első részlete, nagyjából 1,5 millió forintnak megfelelő összeg.

Néhány hétig viszont úgy tűnt, pár indiai fiatal élete üzletét hozhatja össze hevenyészett krikett-tudással. Ennyi, illetve egy internetes közvetítés elég volt ahhoz, hogy az orosz sportfogadók elhiggyék, egy valódi krikettbajnokság küzdelmeit látják, és nem csak pár helyi fiatal előre megbeszélt koreográfiáját.

A Nagy Átverés során a sportműsorra éhes orosz sportfogadóknak nem tűnt fel, hogy a világ krikettbolond felén tényleg világhírű Indian Premier League küzdelmei hetekkel korábban véget értek, úgyhogy vadul szórták a pénzt a meccsekre. Az átverés sikerében részben szerepet játszhatott az is, hogy a YouTube-on menő közvetítések közben a kamu liga a krikett megértését segítő szemináriumokat is ajánlott, hogy az oroszok értsék is, mire fogadnak.

Mivel nem volt nagy krikett-tudása a kiszemelt célpontoknak, így az sem tűnt fel az oroszoknak, hogy létező IPL-csapatok (Chennai Super Kings, Mumbai Indians, Gujarat Titans) mezeit viselték a képernyőn egymással játszó csapatok játékosai.

Ezek a játékosok, akik amúgy helyi földművesek és munkanélküliek voltak, meccsenként 400 rúpiát (2000 forintnak megfelelő összeget) kaptak a szolgálataikért. A szervezők nem a játékban, hanem a játékvezetésben vettek részt, és a meccs közben walkie talkie-val tartották egymással a kapcsolatot, hogy végig követni tudják, hogy állnak a fogadások, hogyan kell terelni a mérkőzések alakulását a profitmaximalizáláshoz.

A meccsek alatt internetről letöltött, külön bejátszott hanggal adták el, hogy van élő közönség is, bár őket sosem mutatták. A közvetítéshez egyébként öt HD kamerát használtak, és a meccsek során visszatérő elem volt, hogy valaki az égbe ütötte a labdát, hogy amíg a kamera azt követve a semmit mutatta, a bíró jelezni tudja a játékosoknak, hogyan is kell folytatni a meccset ahhoz, hogy az oroszok veszítsenek.

Volt emellett egy kamu Telegram-csatorna is, ahol az egyik híres krikett-szakkommentátort, Harsha Bhoglét utánozták mindenféle szakmai meglátásokkal, sőt, a közvetítésekben még a hangját is megpróbálták utánozni.

A csalás felderítése után az indiai rendőrség letartóztatott négy szervezőt, de további vádemelésekre is lehet számítani. Az ötlet egyébként az egész csalást megszervező Shoeb Davdától jött, aki nyolc hónapot dolgozott Oroszországban egy olyan kocsmában, ahol a világon szinte bármire lehetett fogadni. Shoeb ezután egy Asif Mohammed nevű fickóval együtt dolgozta ki a csalás részleteit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!