A biztonság íze: NATO-logós sört dobtak piacra Finnországban

2022. május 19. – 22:41

Másolás

Vágólapra másolva

NATO-témájú sört dobott piacra Finnországban egy kis sörfőzde, hogy ezzel is ünnepeljék az ország NATO-csatlakozását – írja az AP hírügynökség.

Az Olaf Brewing sörfőzde az OTAN nevű lágerét olyan kék dobozba tölti, amin egy sörivó középkori lovag látható, akinek a páncélját a NATO szimbóluma díszíti. A sör neve a finn „otan olutta” kifejezéssel játszik, ami azt jelenti, hogy „iszom egy sört”, míg az OTAN betűszó a NATO francia rövidítése is egyben. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének két hivatalos nyelve az angol és a francia.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozásról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az Olaf Brewering NATO-dobozos söre – Fotó: Lehtikuva via Reuters
Az Olaf Brewering NATO-dobozos söre – Fotó: Lehtikuva via Reuters

A kézműves sörfőzde igazgatója, Petteri Vanttinen azt mondta, hogy múlt hétvégén találták ki, hogy ilyen különleges dobozba töltik a sörüket. Az ötletet természetesen az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos aggodalmak, valamint a háború Finnországra gyakorolt hatása motiválta. Vanttinen szerint a lágerük „a biztonság íze, egy csipetnyi szabadsággal fűszerezve”.

Az Olaf Brewing új sörével a kelet-finnországi Savonlinna városa előtt is tiszteleg, ugyanis a sörfőzde alig 70 kilométerre található a finn-orosz határától. Savonlinna fő nevezetessége a Szent Olaf-kastély, egy középkor óta álló erődítmény, ahol 1912 óta majdnem minden évben megrendezik a savonlinnai nemzetközi operafesztivált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!