Variációk egy témára: Szijjártó Péter nem engedi, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát

2022. május 15. – 11:36

frissítve

Variációk egy témára: Szijjártó Péter nem engedi, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát

Másolás

Vágólapra másolva

A Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan ad ki közleményeket azzal az üzenettel, hogy „nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát”. Az üzenetek sulykolása hatékony lehet, na de ennyire?

Május 15-én a Külgazdasági és Külügyminisztérium a következő tárggyal tájékoztatta szerkesztőségünket:

„Szijjártó Péter: a háború árát ne a magyar emberekkel fizettessék meg!”

A szövegben pontosan ez áll: a magyar kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ukrajnai háború árát ne a magyar emberekkel fizettessék meg – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Ügyeletesként

A Telexnél végzett munkánknak két eléggé elkülönülő része van,

  • vagy dolgozunk egy saját cikken,
  • vagy hírügyeletesként figyeljük a hazai és a nemzetközi történéseket, közleményeket, cikkeket, hírügynökségi jelentéseket.

Amikor ma ezt a közleményt olvastam, úgy rémlett, hogy bármikor, amikor mostanában „newsroomos” voltam, ez hetente, kéthetente történik meg velem, ugyanezt a közleményt mindig megkaptam.

Lágyul az agyam, indokolatlanul van déjá vu érzésem, vagy a tömegdemokrácia fontos sikerfaktorával találkoztam, a mantrázással, egy egyszerű, de nagyszerű, vagy legalábbis népszerű üzenetet el kell juttatni minden választóhoz.

Azt hiszem, most inkább az utóbbiról van szó, hiszen a háború kirobbanása óta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről kiadott közleményekben „rákeresve” a „ne fizessék meg” kifejezésre, a KKM legalább tíz esetben fogalmazta meg ezt az üzenetet.

A választás előtt

Március 2-án a KKM

„Szijjártó Péter: nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát”

adott ki közleményt és FB-üzenetet. Ekkor még dúlt a választási kampány, inkább a baloldal volt a célpont:

Nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberek fizessék meg a szomszédban dúló háború árát, ezért különösen megdöbbentőek a hazánk biztonságos energiaellátását veszélybe sodró nyilatkozatok a baloldali politikusok részéről

– jelentette ki szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Március 4-én a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek soron kívüli ülését követően nyilatkozott, kijelentette:

Magyarország részese volt a közös döntéseknek és azt szeretné, ha az Európai Unió egysége fennmaradna. Ugyanakkor Magyarország el akarja kerülni, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg,

Ekkor is született FB-anyag is.

Március 8-án Szijjártó Péter a főnöke, vagyis Orbán Viktor nyilatkozatát egészítette ki, mint ismét az FB-n is látszik, azt mondta, hogy meg akarjuk akadályozni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát.

Március 9-én Szijjártó a szerbiai Adasevci mellett a teljesen magyar tulajdonú UBM csoport új szerbiai takarmánykeverő üzemének alapkőletételénél szólalt meg. Leszögezte: Magyarország nem engedi meg, hogy a saját polgárai fizessék meg a szomszédban zajló háború árát.

Március 23-án Genfben vett részt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának közgyűlésén. A Facebookon erről is született beszámoló.

Mint mondta,

a magyar kormánynak garantálnia kell, hogy az ország lakói békében és biztonságban élhessenek, ebben a kérdésben nem lehet semmilyen kompromisszum. Három feladatot nevezett meg ezzel összefüggésben: garantálni kell a magyar emberek biztonságát, valamint azt, hogy Magyarország nem sodródik bele a háborúba, illetve nem hazánk lakosságával fizettetik meg annak az árát.

Váltás az energiabiztonságra

A későbbiekben érezhető egy tónusváltás, ekkor a külügyminiszter már sokkal inkább az energiaszankciók ellátásbiztonsági nehézségeire fókuszált, de ilyenkor is megjelent a már megszokott pénztárcavédő megjegyzés.

Március 31-én Szijjártó Péter a NATO keleti szárnyán elhelyezkedő országok (V4, a balti államok, Románia és Bulgária) külügyminisztereinek pozsonyi találkozóját harangozta be a közösségi oldalán:

„Mi semmiképpen sem fogjuk engedni, hogy bárki a magyar emberekkel fizettesse meg a háború árát, ezért nem járulunk hozzá a földgáz- és a kőolajszállítások szankcionálásához. Szerencsére nem vagyunk egyedül, több (főleg nyugat-európai) ország képvisel ebben a kérdésben ésszerű álláspontot”

– fogalmazott.

Április 28-án már jobban benne voltunk a szénhidrogén-szállítások vitájában, Szijjártó horvát partnerei előtt mondta, hogy nem kérdés, hogy a gázért úgy kell fizetni, hogy az megérkezzen a hírben:

„Mert azt senki nem várhatja el tőlünk, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg”

– húzta alá.

Május 7-én ismét FB-üzenetben érkezett a jól ismert üzenet (itt már megálljuk, hogy megint elismételjük a pontos szöveget)

Május 9-én pedig az MTI adott ki

Ukrajnai háború – Szijjártó: nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát

címmel egy anyagot arról, hogy a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek nyilatkozott a szankciós helyzetről. Majd jött az újabb, a mai, és valami azt súgja, hogy fogjuk még azt hallani, hogy a kormányunk nem engedi, hogy a magyar családok/emberek/polgárok fizessék meg a szomszédunkban zajló háború árát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!