130 ezer dollárt fizetett valaki a Nelson Mandela letartóztatási parancsából készült NFT-ért

2022. március 27. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

A Nelson Mandela eredeti letartóztatási parancsából készült NFT 1,9 millió rand (130 ezer dollár) bevételt hozott egy árverésen, amelyből a dél-afrikai demokráciáért folytatott küzdelmet dokumentáló múzeumot finanszírozzák.

De mi az az NFT? Ebből a cikkünkből mindent megtudhat róla, amit érdemes. A lényeg, hogy a hagyományos kriptovalutákhoz – például a bitcoinhoz – hasonlóan egy blokkláncalapú, digitális pénzügyi termékről van szó, csakhogy ennek minden példánya, teljesen egyedi. Erre utal az NFT elnevezés is, feloldása non fungible (azaz „nem helyettesíthető”) token. NFT-k formájában többnyire valamilyen digitális műalkotást értékesítenek, a vevők a képen felül (amit ugye bárki birtokolhat, aki lementi magának) a képhez tartozó „eredetigazolást” (egy hosszú kódot) kapnak a pénzükért cserébe.

Mandelát 1962-ben 27 év börtönre ítélték apartheid-ellenes aktivizmus miatt, a fehér kisebbségi kormány megdöntésére irányuló összeesküvés miatt tartóztatták le. Szabadulása után az ország első fekete elnöke lett. A letartóztatási parancs 2004 óta a Liliesleaf múzeumé, most az anyagi talpon maradás érdekében döntöttek úgy, hogy nem felcserélhető tokent csinálnak belőle, és elárverezik, a turizmus visszaesése miatt ugyanis jelentősen megcsappantak a bevételeik. Tavaly már eladtak NFT-ként egy toll formájú pisztolyt, amely szintén egy szabadságharcoshoz, Oliver Tambóhoz tartozott korábban.

A letartóztatási parancsból készült NFT-t a Momint nevű online piactéren értékesítették, ugyanezen az aukción jóval drágábban is keltek el tokenek, a Bored Ape Yacht Club NFT-kollekció egy darabjáért (erről a jelenségről itt olvashat bővebben) például 310 ezer dollárt fizetet valaki. Itt pedig a legutóbbi NFT-rekordról írtunk (egy pixeles digitális műalkotás – pontosabban az eredetiségét igazoló kód – 8 milliárd forintért kelt el pár hete :O ).

A Johannesburg külvárosában fekvő Liliesleaf farm 1961-től az Afrikai Nemzeti Kongresszus titkos főhadiszállásaként szolgált, ahol Mandela és más pártvezetők elrejtőztek a hatóságok elől. Egy 1963-as rendőrségi razzia során itt tartóztatták le a mozgalom vezető aktivistáit, majd az apartheid vége után kulturális örökségi helyszínt és múzeumot hoztak létre itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!