Joe Biden eltévesztette az évszámot, azt mondta, sok okunk van reménykedni 2020-ban

2022. január 5. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök kissé összezavarodott az időben, és eltévesztette az évszámot, amikor kedden beszédet intézett az amerikaiakhoz. Az elnök baklövése a járványügyi tanácsadóival tartott ülés előtt történt. A Fehér Házból közvetített beszéd végén Biden konkrétan azt mondta:

„Sok okunk van reménykedni 2020-ban. De az Isten szerelmére, kérjük, használják ki, ami rendelkezésre áll (itt az oltásokra gondolt – a szerk.). Kérem. Életeket fog menteni – talán a sajátját, talán a gyermeke életét. Kérem, használja ki azt, amink már van.”

A Fehér Ház a beszéd leiratában javította ki az elnököt, a 2020-t áthúzták, és 2022-re írták át.

Biden egyébként sürgette az amerikaiakat, hogy minél előbb oltassák be magukat a koronavírus ellen, és ígéretet tett arra, hogy idén előrelépést tesznek a vírus elleni küzdelemben. „Nincs mentség! Nincs mentség arra, hogy bárki is oltatlan! Még mindig van 35 millió ember, aki nincs beoltva!” – mondta Biden, aki arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államokban várhatóan még tovább fog emelkedni a fertőzöttek száma az omikron variáns terjedése miatt.

Az Egyesült Államokban december végére nagyobb járványhullámot idézett elő a koronavírus omikron variánsa, mint nyáron a delta variáns. A gyorsan terjedő omikron variáns novemberben tűnt fel az országban, mára már az új esetek csaknem háromnegyedét ez okozza. Különösen a keleti part mentén terjedt el, ott ez az arány a 90 százalékot is eléri. A karácsonyi ünnepek alatt a légitársaságok járatok százait voltak kénytelenek törölni, miután a személyzetük több tagját megfertőzte az omikron variáns.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!