Orosz kutatók szerint megtérülőbb befektetés egy legó Halálcsillag, mint az arany vagy a részvény

2021. december 10. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Kedvezőbb legóba fektetni, mint aranyba vagy részvényekbe, legalábbis az orosz Gazdasági Egyetem (HSE) tanulmánya szerint, írja a Guardian. A kutatás szerint a legdrágább készletek közé tartozik a Star Warsból ismert Ezeréves Sólyom, a Halálcsillag II vagy a Birodalmi Csillagromboló makettje vagy éppen a Tádzs Mahal.

„Azt szokás gondolni, hogy az emberek befektetési célból vásárolnak ékszereket, antikvitásokat vagy műtárgyakat. Vannak azonban erre más lehetőségek is, mint például a gyűjthető játékok. Több tízezer üzletet kötnek a használt legók piacán. Még ha figyelembe is vesszük a legtöbb készlet alacsony árát, akkor is egy hatalmas piacról beszélünk, ami szinte ismeretlen a hagyományos befektetők előtt”

– mondta a lapnak Viktória Dobrinyszkaja, a HSE Gazdaságtudományi Karának docense.

Lego-Csubakka egy orosz játékbolt polcán – Fotó: Ramil Sitdikov / Sputnik via AFP
Lego-Csubakka egy orosz játékbolt polcán – Fotó: Ramil Sitdikov / Sputnik via AFP

A tanulmányban 2322 új, bontatlan kiadású legószett piacát vizsgálták 1987 és 2015 között – ezek piaca a szerzők szerint évente 11 százalékkal nőtt, ami gyorsabb és jövedelmezőbb hozamot jelent, mintha aranyba, részvényekbe, kötvényekbe, bélyegekbe vagy borokba fektették volna. Sőt, a „szokatlanabb, kevésbé komolynak tűnő” áruk piacán komoly nyereséget hozhatnak nemcsak a Lego-készletek, de a Barbie-babák, a szuperhősfigurák vagy éppen a modellautók és -vonatok is.

Egy-egy készlet árát jelentősen megtolhatja, ha csak korlátozott ideig gyártották, különleges gyűjtői kiadásról van szó, vagy hiány alakult ki belőle a használt legók piacán.

„Nosztalgiát keltenek a legórajongókban a húsz-harminc évvel ezelőtt gyártott készletek, és az egekig emelik értük az árat. Viszont annak ellenére, hogy általában nagy nyereséggel futnak a legókészletek a használt piacon, nem minden szett ugyanolyan sikeres. Igazi rajongónak kell lenni ahhoz, hogy az ember kiérezze a piac árnyalatait, és meglássa egy-egy adott készletben a befektetési potenciált”

– mondta Dobrinyszkaja.

Ilyen különleges készlet lehet majd ezen a piacon az a legócsocsóasztal is, ami egy 16 éves magyar fiú ötlete és tervei alapján kerülhet majd a boltokba. Fehérvári Donát díjnyertes játékötletéről riportot is forgattunk, amit ide kattintva nézhet meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!