Hongkongban eltűnt a Tienanmen téri vérengzést felhánytorgató Simpsons-epizód a Disney+-ról

2021. december 1. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Mióta Kínának sikerült megfékeznie Hongkongban a több mint egy évig húzódó tüntetéshullámot, a tavaly elfogadott nemzetbiztonsági törvényre alapozva látványosan elkezdték lekorlátozni a városállamot. Október végén például kiderült, hogy a filmeket is elkezdik majd cenzúrázni Hongkongban, most pedig egy újabb furcsaságra lettek figyelmesek a Simpson család ottani rajongói, a sorozatnak otthont adó Disney+ kínálatából ugyanis eltűnt a sorozat egyik része, amelyben a Tienanmen téri vérengzés miatt szúrnak oda Kínának – írja a CNN.

A 2005-ös, Goo Goo Gai Pan című részben a Simpson család Kínába utazik, hogy örökbe fogadjanak egy gyereket. A kalandjaik során többek közt a Tienanmen térre is eljutnak, ahol amellett, hogy jelentősen kifacsart formában az 1989-ben a harckocsik elé álló Vang Vej-linhez hasonlóan újra szembekerül valaki egy tankkal, egy hatalmas plakett hirdeti, hogy Tienanmen tér: A hely, ahol 1989-ben semmi sem történt.

Fotó: The Simpsons
Fotó: The Simpsons

A felirat egyértelműen abból csinál viccet, hogy Kína a mai napig hevesen tagadja, hogy bármi is történt volna 1989-ben a Tienanmen téren. A cenzúrában nem csak az állami média vesz részt, minden cég rá van kényszerítve, amely Kínában is szeretne működni, így az országban gyakorlatilag lehetetlen bármilyen információt találni arról, hogy bármi történt volna ott. Hongkongban persze hagyományosan nagyobb volt a szabadság, mint a kontinentális Kínában, a tavaly óta zajló folyamatok fényében azonban nem teljesen váratlan a rész eltűnése.

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy mi áll a háttérben, az ügyben eddig csak az derült ki, hogy a fentebb említett új szabályozás filmekre vonatkozik. Arra viszont sem a Disney, sem Kína nem válaszolt, hogy akkor mi áll a háttérben, így egyelőre nem egyértelmű, hogy letiltották a részt, vagy a Disney döntött úgy, hogy nem teszi elérhetővé Hongkongban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!