Brazil szappanoperák fordulatosságával változik a svédek első női miniszterelnökének pozíciója

2021. november 30. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Megválasztották, lemondott, majd ismét megválasztották – itt tartanak most Svédországban, ahol újra Magdalena Anderssont szavazta meg a parlament miniszterelnöknek.

A szociáldemokratákat vezető Andersson öt napja ült be a miniszterelnöki székbe, majd szállt ki onnan. Mindezt fél nap leforgása alatt persze, ami miatt

mire megírta a nemzetközi sajtó, hogy megvan Svédország első női miniszterelnöke, már le is mondott.

A mostani állás szerint – ami ugye fél napon belül változhat – a parlament újra megszavazta, hogy ő legyen a miniszterelnök. Ez egyébként nem meglepő, miután a házelnök, Andreas Norlén már lemondásakor kijelentette, hogy nincs menekvés, megint őt fogja jelölni a posztra. Ezzel tulajdonképpen ő országának első és második női miniszterelnöke egyben.

Ha minden igaz, Andersson kedd délután találkozik a királlyal, hivatalosan csak utána lesz miniszterelnök. Múlt héten eddig el se jutott.

A gyakorlatilag még fel sem állt svéd kormánykoalíció azután esett szét szerdán, hogy a kisebbik koalícióstárs Zöld Párt bejelentette, kiszállnak a kormányzásból, mert kiderült, hogy nem megy át a parlamenten a kormány költségvetési terve. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Amennyiben Andersson ismét lemondana, cikkünket frissítjük.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!