Fél napig sem volt hivatalban a reggel kinevezett svéd miniszterelnök

2021. november 24. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egy fél napot sem volt hivatalban a szerdán felesküdött svéd miniszterelnöknő, Magdalena Anderssonnak már szerdán le is kellett mondania, miután azonnal összeomlott a koalíció.

A gyakorlatilag még fel sem állt svéd kormánykoalíció instant szétesett, miután a kisebbik koalícióstárs zöldek bejelentették, hogy kiszállnak a buliból, mert kiderült, nem megy át a parlamenten a kormány költségvetési terve.

Svédországban november elején mondott le hét év kormányzás után Stefan Löfven miniszterelnök, de már júliusban is elvesztett egy bizalmatlansági indítványt, amit a radikáljobbos Svéd Demokraták indítottak ellene. Választások csak jövőre lesznek elvileg, a szociáldemokrata–zöld kormánykoalíció most úgy tudott egyáltalán felállni, hogy azt kívülről támogatta egy kommunista szimpátiájú radikálbalos párt – vagyis a jobb- és baloldali radikális erők is egyre meghatározóbb helyzetbe kerülnek a kormányváltás sújtotta svédeknél.

A költségvetést azonban csak a jobboldali ellenzék részleges támogatásával tudták volna átvinni, ők pedig erős feltételeket támasztotta: egyebek mellett a benzinadó csökkentését, másrészt migrációellenes hangsúllyal az utcai bandák elleni hatósági költségvetés növelését kérték. Ebbe a zöldek nem mentek bele, így a koalíció már nem is létezik.

Magdalena Andersson az első női miniszterelnöke volt Svédországnak, hivatala azonban első körben fél napig sem tartott. Azt reméli azonban, hogy még lesz folytatás: a szociáldemokrata párt most kisebbségi kormány alakításával fog próbálkozni, Andersson ennek lenne a miniszterelnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!