Hatalmas kulturális jelentőséggel bíró művészfilmnek tekinti a Gyurcsány-filmet a Nemzeti Filmiroda

2021. október 17. – 18:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Art besorolást adott az Elk*rtuk címen futó Gyurcsány-filmnek az Nemzeti Filmiroda. A hatóság szerint az óriásplakátokon hypeolt, Gyurcsány-központú magyar akciófilm ugyanis megfelel a művészfilmek kritériumának: azaz olyasmi állításoknak, minthogy az őszödi beszédről szóló Gyurcsány-krimi

művészi értékével hozzájárul a magyar, az európai és az egyetemes audiovizuális kultúra fejlődéséhez és/vagy oktatási, kulturális szempontból is fontos, magas művészi színvonalú mű.

A filmesztétikára kicsit érzékenyebb emberek általában a kommersz szórakoztatói ipar filmgyártásától eltérő, fontos kérdéseket megfogalmazó, társadalmi-egyéni problémákat feszegető, az eszközökkel a filmművészet síkján dolgozó alkotást várhatnak el a művészfilm szó hallatán: a döntés alapján az NMHH szerint ilyesmiket nyugodtan fellelhetünk majd a Gyurcsány-filmben is:

Művészfilmnek lenni a gyakorlatban egyébként azt jelenti, hogy a döntés révén nemcsak a multiplexek, hanem az artmozik is vetíthetik a 2006-os őszödi beszédet feldolgozó filmet. Az MTI által csak politikai kriminek nevezett filmről, ha valaki valamilyen úton-módon eddig még nem hallott volna, akkor összefoglaljuk: dióhéjban ez az a film, aminek az előzetesét motoros futár hozta, ami baljós Gyurcsány-sziluettekkel hirdeti magát óriásplakátokon, és ami nem utolsó sorban Gyurcsány takarodjozással és egy elnyomott közvélemény-kutató szakember karakterével lobbantja lángra a filmművészetre éhező magyar (és brüsszeli) szíveket.

(Frissítés: A cikk korábbi verziójában azt írtuk, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sorolta art kategóriába a filmet. Ezzel szemben az a Nemzeti Filmiroda minősítette így a filmet, amely 2020. január 1-től már nem tartozik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalához, így az NMHH-nak ma már nem feladata a filmművészeti alkotások minősítése – írta a NMHH, Kommunikációs Igazgatóság.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!