Két hete teszteltük a medvesi bringautat, erre nem megválasztják az Év Erdei Kerékpárútjának?

2021. október 06. – 18:38

frissítve

Két hete teszteltük a medvesi bringautat, erre nem megválasztják az Év Erdei Kerékpárútjának?
Átkelés a díjnyertes erdei bringaút alagútján – Fotó: Fiantok Dániel

Másolás

Vágólapra másolva

A Nógrád megyei Somoskőújfalu–Eresztvény között húzódó erdei kerékpárút lett az Év Erdei Kerékpárútja az Országos Erdészeti Egyesület pályázatán, áll a szervezet közösségi oldalán. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a Telex túrarovata rajta tartja az ujjbegyét a túraúthálózatok pulzusán, hogy az útvonalat éppen szűk két hete teszteltük, és a rajta található sötét alagutas átkelés eléggé lenyűgözött:

„Az erős ön- és közbizalomtréningnek is tekinthető százméteres gurulás eleje és vége félhomályban történik, de az alagút közepén egy jó 50 métert a puhán körülvevő, határtalan sötétségben tekerünk, totális bizonytalanságban, tekintetünkkel és minden reményünkkel a távoli fénypontba kapaszkodva. Pár másodperc alatt átélem, milyen lehet majd a dimenzióváltó utazás úttörőjének lenni egy féreglyukátjáróban, és már kis is érünk a napvilágra”

– írtuk.

Az alagúton persze át lehet kelni lámpával is, de az nem annyira izgalmas. A Somoskőújfalu–Eresztvény közötti szakasz egyébként csak egy része a Medves-fennsíkon áthaladó terep-kerékpárútnak, amelynek látványos, gyalog is bejárható részeiről beszámoltunk.

Az Országos Erdészeti Egyesület pályázatán Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját keresték. A közönség tíz kiválasztott erdei kerékpárút-nyomvonal egyikére tehette le voksát, hogy a szívéhez legközelebb álló út nyerje el a díjat. 836 szavazattal, nagy előnnyel végzett az első helyen a Somoskőújfalu-Eresztvény között húzódó út, ezzel ez a nyomvonal nyerte el az Év Erdei Kerékpárútja megtisztelő címet, írják az egyesület közösségi oldalán.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom