Megint kiirtottak egy ázsiai óriás lódarázs fészket Amerikában, sci-fibe illő felvételeken az akció

2021. augusztus 28. – 16:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiirtottak egy gyilkos lódarázs, egészen pontosan ázsiai óriás lódarázs (Vespa mandarinia) fészket Amerikában, Washington államban, az elsőt, amit idén találtak. Az állatok egy kiszáradt égerfa odvába építettek 9 emeletes fészket, az irtók először kiporszívóztak 113 dolgozó lódarazsat, majd elkezdték felnyitni a fát, eltávolítani a kérget, hogy hozzáférjenek a fészekhez. Ott 1500 lárvaállapotú darázs várta őket. Az irtás közben további 67 darazsat kaptak el a környéken hálóval.

Az első ilyen fészket tavaly találták Amerikában, ekkor derült ki, hogy valahogy bejutott a kontinensre a rovar. Az akkori, hasonló irtásról is beszámoltunk, aki részletesebben akar olvasni a témáról, kattintson!

A Magyar Mezőgazdaság szakportál szerint ez a lódarázsfaj nem azonos az Európában, főként Franciaországban jelentősen elterjedt és egyre terjedő kisebb betolakodóval, az ázsiai lódarázzsal (Vespa velutina), ugyanis az ázsiai óriás lódarázs dolgozója 4,5 cm hosszú, míg az Európában terjedő ázsiai lódarázsé 3,3 cm. Az ázsiai óriás lódarázs, mely japán óriás lódarázsként is ismert, egymagában percenként, az erre specializálódott rágóinak köszönhetően mintegy 40 méhet képes „lefejezni”, anélkül hogy a méhektől egyetlen szúrást kapna.

Alább nézhetnek meg három videót is a mostani amerikai irtásról, pontosabban a harmadiknál nagy eséllyel tovább kell kattintania, hogy a Youtube-on nézze meg a felvételeket. Jó borzongást!