A Nemzeti Bank megmutatta, hogy hol őrzik az ország 94,5 tonnás aranytartalékát

2021. augusztus 4. – 21:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilisban írtunk arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bespájzolt aranyrudakból, 31,5 tonnáról 94,5 tonnára növelték az ország aranytartalékát. Egy hónappal ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György MNB-elnök társasságban személyesen tekintette meg ezt az aranykészletet a jegybank budapesti logisztikai központjában.

Az MNB most a Facebook-oldalán enged 360 fokos bepillantást a jegybank páncéltermébe, így egy kicsit mindenki a miniszterelnök és a jegybankelnök bőrébe képzelheti magát, és kedvére fordulódhat a csillogó aranytömbök között.

A páncélteremben több mint 7500 aranyrudat őrizenek, egy-egy rúd értéke a 220 millió forintot is meghaladhatja. „Argentínától Kanadáig, Svájctól egészen a távol-keletig számos ország akkreditált aranyöntödéjének cégérével találkozhatunk” – írja az MNB Facebook-bejegyzése, ami szerint olyan aranyrúd is van itt, amit 1936-ban New Yorkban öntöttek. A 94,5 tonna arany nagy része az oldalt látható acélládákban pihen.

A világ legnagyobb aranytartaléka New Yorkban, Manhattan pénzügyi negyede alatt található. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (FED) különleges páncéltermében 7000 tonna aranyat tárolnak. Ez a Földön valaha kibányászott arany mennyiségének mintegy 5 százaléka.

Az itt található aranytrezorok nem milliárdos magánszemélyeket, hanem államokat szolgálnak ki. Bár az ügyfeleik listája szigorúan titkos, feltehetően köztük van a Bank of England, a Banque de France, a Deutsche Bundesbank és a többi nagy nemzeti bank is.

Az országok leginkább praktikus okokból tárolják New Yorkban az aranyukat. Ha például valamennyi arany gazdát cserél két ország közt, akkor az aranyrudakat egyszerűen csak át kell tenni az egyik rekeszből a másikba, és a FED is csupán két dolláros kezelési költséget számol fel ezért aranyrudanként. A New York-i trezorban vezetett túrákat is tartanak a turistáknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!