Ferenc pápa ünnepi miseruháinak illatát kínálja egy parfüm

2021. június 29. – 17:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés

A cikk egy korábbi verziójában tévesen azt állítottuk, hogy „a parfümnek nincs köze közvetlenül a katolikus egyház vezetőjéhez”, ami nem igaz, mert – ahogy írtuk is –, a pápa ruháit készítő szabóságban ilyen parfümmel fújják be a miseruhákat, mielőtt a Vatikánba küldik azokat. A tévedésért elnézést kérünk.

„Ferenc Pápa ünnepi miseruháinak illata parfümként is kapható”

– írja egy parfümöket is áruló cég a Facebookon.

Amikor az ember meglátja a cég parfümreklámját, és rákattint az oldalukra, ahol képek is vannak a méregdrága illatszerről, akkor egy pillanatra úgy érezheti magát, mintha korunk egyik legérdekesebb művésze, a különösebbnél különösebb vizuális univerzumokat teremtő olasz filmrendező, Paolo Sorrentino Az ifjú pápa című sorozatába csöppent volna.

A konzervatív körökből pozitív és negatív, de főként negatív kritikákat kapó sorozat egy elképzelt, intrikáktól és hatalmi harcoktól nem mentes, bizarr vatikáni világot mutat be, amelyben simán előfordulhatna, hogy mondjuk a pápa vagy más magasrangú egyházi vezető ilyen parfümmel fújja be magát, miután elszív egy cigarettát.

De a parfümnek nincs köze Sorrentinohoz, és nem a Vatikán vagy Ferenc pápa kereskedik az illatszerrel. A parfüm oldaláról azt viszont meg lehet tudni, hogy tömjén parfümről van szó, és az üvegcse kupakja „egy díszes, onyx-szal és ünnepi harangokkal díszített borítással jön, ugyanabból a műhelyből, ahol a pápa miseruhái is készülnek”. És ez a Laboratorio Atelier Vesti Sacre nevű kis olasz luxus szabóműhelyben

minden miseruhát ilyen illattal fújnak be, mielőtt elküldik a Vatikánba.

Milyen az illata?

Nos, erre nem lehet egyszerűen válaszolni, nem lehet egy-két jelzővel elintézni a dolgot, a cég nagyon hosszú leírásban érzékelteti, hogy milyen illatról van szó.

„Mámorító illatában a szent tömjén legtisztább, szertartásos minősége jelenik meg. A fejjegyek a tömjénes illat citromos, borsos oldalát fedik fel a fűszerek királya, a fekete bors és az elemi, egy egzotikus távol-keleti gyanta segítségével. Meleg és mély jegyek követik egymást, köszönhetően a szegfűszeg és a kardamom varázslatos keleti fűszerességének. (…) A labdanum – a Cistus ladanifer, vagyis a balzsamos szuhar bokrokról gyűjtött klasszikusan mediterrán gyanta – melegséget és mélységet ad a szívjegynek. Lágy és gyantás: a parfüm az opopanax szilárd alapján nyugszik. Az opopanax, más néven édes mirha, gyönyörűen visszaadja a katolikus nagymisék ünnepélyességét és magasztosságát. A vanília, karamell és dohány jegyeit hordozó tonkabab a leszáradáskor ámbrás édességgel és mélységgel tölti meg a parfümöt” – írják.

Mennyibe kerül?

A Filippo Sorcinelli LAVS LIMITED EDITION Parfüm (Extrait De Parfum), merthogy ez a neve, 129 990 forintba kerül, ennyiért kapható a 100 ml-s kiszerelés. A nem limitált kiadású, nem ennyire spéci kupakkal ellátott verzió pedig 65 990 forintba kerül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!