A Facebook tévedésből eltüntette a Bitche nevű francia település hivatalos oldalát

2021. április 13. – 16:38

frissítve

A Facebook tévedésből eltüntette a Bitche nevű francia település hivatalos oldalát
Forrás: Thomas Wirth / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bizarr hónapon van túl a Franciaország északkeleti részén, a német határnál található Bitche nevű kisváros kommunikációs vezetője, Valerie Degouy, akinek Mairie 57230 néven új Facebook-oldalt kellett indítania a város nevében, miután a Bitche nevűt egyik pillanatról a másikra letörölte a Facebook.

Degouy a helyi Radio Mélodie-nek elmondta, hogy még március 19-én távolították el a város hivatalos oldalát, és hiába próbálta minden lehetséges platformon megfellebbezni a döntést, a Facebooktól semmilyen visszajelzést nem kapott erre. A törlés nyomán a közeli Rohrbach-lès-Bitche kommunikációs vezetője úgy döntött, hogy nem várja meg, míg rájuk is lesújt a banhammer, és óvatosságból átnevezte a település oldalát Ville de Rohrbachra.

Mint írta, azt mindenkinek a képzeletére bízza, hogy miért törölhetik a Bitche nevű oldalakat a platformról (spoiler: mert nagyon hasonlít arra az angol szóra, hogy bitch, vagyis kurva).

Az oldal végül azt követően került vissza a Facebookra, hogy a Politicio kedden megírta a történetet. Ami amúgy egyáltalán nem meglepő, a techóriás ugyanis hiába igyekszik nagyon, továbbra is legendásan rosszul kommunikál a felhasználóival, és ember legyen a talpán, aki bármit el tud érni náluk. Az utóbbi időszakban ráadásul a Facebook egyre erőteljesebben próbál fellépni az internetes zaklatás ellen, de azt korábban maguk is elismerték, hogy ezen a téren nincs könnyű dolguk. Így pedig egy rakás olyan tartalmat is hajlamosak eltávolítani, ami csak kontextusából kiemelve tűnik offenzívnek.

Nem ez egyébként az első olyan eset, hogy az amerikaiak kiakadnak Bitche nevén, 1881-ben az akkori amerikai nagykövet tette szóvá, hogy a nagykövetségük Párizsban a Place de Bitche nevű téren van. A tér onnan kapta a nevét, hogy az 1870 és 1871 között zajló porosz–francia háborúban Bitche 230 napig kitartott a porosz ostrommal szemben, Levi Parsons Morton nagykövet azonban angol anyanyelvűként nem igazán értékelte a dolgot, és arra kérte a franciákat, hogy nevezzék át a teret. Ennek aztán eleget is tettek, úgyhogy a tér azóta Place des États-Unis néven fut.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!