Lépésről lépésre mutattuk be, hogy működik a fideszes hazugsággyár

2023. december 31. – 06:44

Másolás

Vágólapra másolva

Egy február végi szombat délután kellemes idő volt, ezért elmentem biciklizni a budai hegyekbe, közben a Facebookon élőben közvetített kormányinfót hallgattam. Jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen elmeállapot szükséges hozzá, hogy ilyenkor kormányinfót hallgassak, de hát ez van, ez érdekel.

Utólag viszont kiderült, hogy az évem talán legsikeresebb anyagához kaptam ihletet a kormányinfóval.

Egy héttel később, miután a Fidesz átnyomta a parlamenten a Magyar Orvosi Kamarát ellehetetlenítő törvényt, arról kérdeztük a képviselőket, hogy miért kellett ilyen gyorsan és ennyire drasztikusan fellépniük a kamarával szemben. Azzal érveltek, hogy a kamara zsarolással próbálta a tagokat befolyásolni, ezért el kellett vonni a jogait.

A fideszesek több olyan érvet is felhoztak, amikről tudtam a kamara álláspontját, de én nem voltam elég információ birtokában ahhoz, hogy meggyőződjek a megalapozottságukról. A videó alatt több kommentelő is szóvá tette, hogy az anyagból nem derült ki, hogy a vitában kinek van igaza. Vagyis hiányzik a legelemibb információ.

Elkezdtem nézegetni az egy héttel korábbi híreket, majd egy ponton beugrott, hogy azon az ominózus szombati kormányinfón a köztévé riportere kérdezett először, épp a MOK ügyéről. Lassan kezdett összeállni a fejemben, hogy én valójában ott bringázás közben hallottam először a MOK elleni vádakról. Akkor nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, utólag viszont összeraktam, hogy ez volt az egyik első építőkockája annak a médiakampánynak, amit a következő két napban akkorára fújt a fideszes média, hogy visszakézből törvényt is módosítottak miatta.

A sztori ott hevert a földön.

Nem kellett mást tennem, csak rendszerezni annak a pár napnak az eseményeit. Ehhez óriási segítségemre volt a Telex grafikusa Lerch Julcsi, akivel precízen és érzékletesen mutattuk be, milyen gyorsan és szervezetten épített fel a Fidesz és a médiája egy történetet, amire alapozva utána teljesen átalakították a kamarát szabályozó törvényt.

2023-at a videóinkról való személyes sztorikkal, kulisszatitkokkal, vagy akár a következmények bemutatásával zárjuk: ezeket a visszaemlékezéseket itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!