Egy nemzeti ünnep, egy kérdés és három nagyon különböző buborék

2023. október 24. – 15:43

Másolás

Vágólapra másolva

Október 23-án három jelentős politikai rendezvényen is forgattunk, és mindegyiken elsősorban arról kérdeztük a résztvevőket, hogy nekik mit jelent a szabadság, illetve mi veszélyezteti szerintük a szabadságukat.

Fideszesek a kordonok mögött

„Ez természetes, uram! A mai terrorista világban a legelemibb, hogy országos vezetőnek ilyen védelmet adnak”

– fogalmazott az egyik ünneplő, amikor arról kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy csak kordonokon keresztül lehet megközelíteni az október 23-ról megemlékező miniszterelnököt.

Az 56-os szabadságharcról szóló kormányfői felszólalás azért volt különleges, mert most már nemcsak hogy nem a fővárosban hangzott el, hanem a meghívottakon és regisztráltakon kívül mások meg sem tudták közelíteni a veszprémi helyszínt. Orbán beszédéről a sajtót is kizárták, egyedül a közmédiát engedték a miniszterelnök közelébe. Ugyan voltak olyan fideszes szimpatizánsok, akik ezt valamilyen szinten a szabadság korlátozásának tartották, a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor kifejezetten örült ennek – derült ki a helyszíni videónkból.

Ellenzéki buborék a Hősök terén

„Nem érzem magam szabadnak, mert azok a szakmák, amik nagyon fontosak lennének ebben az országban – az oktatás, az egészségügy, a szociális munka –, azok alulfizetettek, és azt gondolom, hogy

eltolódott ez az egész egy vadkapitalista banánköztársaság, maffiózóállam irányába,

ami nagyon egészségtelen. És ezek a hirtelen kitalált törvények, amiket éjszaka, hétvégén álmodnak meg, mindenféle szakma megkérdezése nélkül, ezek nem demokráciára és szabadságra vallanak” – mondta az egyik résztvevő a Budapesten tartott ellenzéki megmozduláson.

A Hősök terén tartott rendezvényen több ezren vettek részt, kirúgott tanárok és civil aktivisták mellett felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester is. Interjúztunk olyan megemlékezővel, aki azt mondta, hogy ha a kezében tartott kormánykritikus táblát nem hozhatná ki nyilvánosan, akkor inkább egy kis benzint hozna üvegben. Szerinte jó kérdés, mennyire számít gőzleeresztésnek, hogy emberek ugyanabban a buborékban vannak, és fújják egymásnak a buborékot egy ilyen tüntetésen.

Mi Hazánk szimpatizánsok a globalisták ellen

„A globalista uralom: a baloldal és a Fidesz is a globalisták szolgája” – mondta az egyik résztvevő a Mi Hazánk rendezvényén a Corvin közben. Arra a kérdésre, hogy mi fenyegeti leginkább a magyar szabadságot, más azt felelte, hogy a NATO, az Európai Unió, a melegpropaganda, valamint azok, akik pénzügyileg zsarolják Magyarországot.

A párt rendezvényén a cigánybűnözés kifejezésről is kérdeztük a szimpatizánsokat, akik többnyire védelmükbe vették a megfogalmazást. Novák Előd is arról beszélt a Telexnek, hogy nem gyűlöletkeltő a kifejezés, ő ezt azért is tudja, mert a Pázmányon tanult romológiát, és ötöst kapott belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!