Török Gábor: Az ellenzék önerőből sohasem fogja legyőzni Orbánt

Legfontosabb

2022. december 6. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

Nem volt ez mindig így, 2014-ben és 2018-ban még lett volna esélye az ellenzéknek, ma már nincs. Az elemző szerint a Fidesz hatalmát három tényező veszélyeztetheti, például az, ha teljesen félreértelmezi a gazdasági helyzetet. Szerinte Orbán holdudvarán belül rájöttek, hogy forrásokat már leginkább egymástól tudnak szerezni, emiatt három-négy érdekkör küzdelme élesebbé vált. A nyolc tanár kirúgásával a hatalomgyár a megfélemlítésre játszik, mondja Török, aki innovációt egyedül a DK-nál lát. Videóinterjú.

Az interjú főbb megállapításai:

A kormányra nem az ellenzék jelent veszélyt, hanem a nemzetközi helyzet, a gazdasági környezet, illetve a NER-en belüli villongások. Matolcsy György beszédének nem lesz hatása a fideszes szavazótáborra, viszont a holdudvaron belül robbanásközeli állapotot idézhet elő.

A választások óta a Fidesz mást sem csinál, mint előkészíti a terepet. A hatalomgyár kiváló munkát végez, működik a háborús inflációról szóló narratíva. Ha csökken is a Fidesz szavazótábora, nem számít tömeges jelenségre, mert a pártpreferenciák nehezen változnak. „Ha azt mondom, hogy 2022-ben a Fideszre szavaztam, de csalódtam bennük, az azt jelenti, hogy én láttam rosszul” – idáig pedig nem könnyű eljutni egy választónak.

Ha nem jön egy olyan súlyos válság, ami a legprofibban kommunikáló kormányt is képes elsodorni, akkor az ellenzék önerőből sohasem fog nyerni. „Soha ekkora hatalma nem volt még Fidesz-kormánynak, mint most van.”

Ha meg kellene mondani, hogy ki a legfontosabb és legsikeresebb tagja a kormánynak, akkor Rogán Antalt említené.

A kormány oroszbarát politikája miatt nincs megállapodás az Európai Bizottsággal. Az EU politikusai azért keményítettek be, mert az orosz-ukrán háborúban Magyarország egy bizonytalansági tényezővé vált, Brüsszelben pedig láthatóan ráéreztek, hogy mi fáj a legjobban a kormánynak.

Nem gondolja, hogy az EU-ban meg akarnák buktatni Orbánt, csak azt szeretnék elérni, hogy ne jelentsen problémát. Egyébként az a politikai stabilitás és kiszámíthatóság, ami itt van, kifejezetten kellemes lehet a nyugati partnereknek is. „Sokkal egyszerűbb együttműködni egy országgal, ahol kiszámítható a politikai rendszer, ha ez a kiszámíthatóság egyben azt is jelenti, hogy az ő érdekeik nem sérülnek”.

Személyes tapasztalatai szerint a romló gazdasági helyzet és a szűkülő források feszültséget okoznak Orbán udvartartásában. Kialakulóban van három-négy érdekkör, amelyek küzdelme a korábbiakhoz képest élesebbé vált. „Az udvar tagjai számára a főellenség nem az ellenzék soraiban, vagy a hatalom nélküliek között ül, hanem mellettem a VIP-páholyban, vele küzdök a forrásokért.”

A nyolc tanár december eleji kirúgásával a hatalomgyár nem eszkalációt akart előidézni, hanem a további megmozdulásokat akarhatta megakadályozni. „Aki arra számít, hogy Magyarországon megfélemlítéssel politikai sikert érhet el, az nem kalkulál olyan nagyon rosszul, sajnos”.

A választások óta egyetlen innovációt lát az ellenzéki térfélen, ez pedig a DK árnyékkormánya. A tehetségbeli és képességbeli hiányok az elmúlt 12 év miatt is alakultak így az ellenzéknél, az orbánizmus kontraszelekcióhoz vezet az ellenzéki térfélen. „Ezzel a rendszerrel szemben egyre kevésbé gondolja azt normális ember”, hogy érdemes lenne politizálnia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!