Aki nem úgy szereti, ahogy mi, az már perverz?

2022. november 6. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

Azt tartod perverznek, amit te már nem szeretsz a szexben – fogalmazódik meg Szilágyi Máté, a Telex videóriporterének dokumentumfilmjében, ami a nem hagyományos, különleges, extrém vagy egyenesen durvának tűnő szexuális vágyakról és kapcsolatokról alkotott képünk mögötti valóságot tárja fel.

A kölcsönös beleegyezésen alapuló, ám nem hagyományos – avagy a popkultúrában, filmekben, könyvekben, cikkekben nem akként ábrázolt – szexuális együttlétek, illetve fétisek erőteljes misztifikációja, vagy sokkal inkább sematizálása számos olyan elterjedt tévképzetet eredményez, mint például, hogy egy domináns nő csakis szexmunkás lehet, aki jó pénzért üti-veri az egyébként meglehetősen gazdag, ámbár „ferde hajlamokkal” rendelkező férfiakat. Holott, mint Hétköznap átlagos ember vagyok, hétvégén domina címűfilmünkből is kiderül, akinek ilyen típusú dominanciára, vagy éppen alárendeltségre van igénye, az nagyon is meghitt kapcsolatokban tudja leginkább kialakítani azt a bizalmat, amiben igazán élvezetes számára a szerep, amelyet a mindennapi élet más területein talán nem élhet meg.

Jelenet a filmből
Jelenet a filmből

De mégis, mi a normális a szexben? És mi nem az? A játék, a nem hagyományosnak tartott fantáziák megélése abnormális? Vagy pont hogy izgató önmegvalósítás? Ez a valódi szexuális kiteljesedés, vagy inkább elítélendő perverziók csupán ezek, amelyeket egyéni traumák vagy a pornó hoz felszínre? Lehet szeretni azt, akit az ágyban – széken, párnán, földön vagy épp kalodában – valamilyen módon bántunk, korlátozunk, fegyelmezünk? Miként gondolkodunk a szexuális szabadságról, a még ma is tabudöntögető ösztönök, vágyak megéléséhez fűződő emberi igényekről, amikor megítéljük:

aki nem úgy szereti, ahogy mi, az csakis perverz lehet!?

Szilágyi Máté két éven át követte a magyar BDSM-szubkultúra egyes, vágyaikat nyíltan, őszintén vállaló tagjait, sőt, hazai közösségét, így beszélgetéseiben és képsoraiban is feltárja a betűszóban (Bondage, Discipline vagy Domination, Submission vagy Sadism, és Masochism) rejtőző egyes emberi motivációkat, bemutatja a ma nem „hagyományosnak” számító kielégülés iránti vágyak tudományos és érzelmi hátterét, valamint olyan szeretetteljes kapcsolatokat is, amelyekben a szexualitás során a rabság, a fegyelem (vagy uralom), a szadizmus (vagy behódolás) és a mazochizmus szerepet kap.

A BDSM-közösség filmünkben megszólaló tagjai vallják, azoknak, akik átélik, a BDSM a kapcsolódásról szól, minőségi együtt töltött időt és kölcsönös örömet jelent, eseményeiken és privát életükben pedig a szexuális önkifejezés különböző formái jelennek meg, és találnak el- és befogadó, biztonságos környezetre. Filmünkben azt is megmutatjuk, hogy néznek ki a magyar BDSM-bulik, vagy hogy hogyan ismeri fel valaki, hogy extrémnek tartott szexuális vágyai vannak, sőt azt is, hogy hogyan működik egy egészséges kapcsolatban a szexuális hatalmi dinamika, a fájdalom, a mozgáskorlátozás vagy más fétisek.

Szilágyi Máté magyar BDSM-szubkultúrát bemutató, Hétköznap átlagos ember vagyok, hétvégén domina című dokumentumfilmjét vasárnap este mutattuk be a Telexen!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!