Két év legjobb Telexikon videói

2022. október 2. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

Vannak dolgok a Telexben, amikre különösen büszkék vagyunk – és egyben különösen hálásak a támogatóinknak, mert miattuk van lehetőségünk arra, hogy ilyesmiket csináljunk. Ilyen a Fillér Máté nevével fémjelzett animációs infóvideo-sorozatunk, a Telexikon is, ami a műfajából adódóan annyi munkát igényel, hogy a hagyományos, kattintás -> reklám -> pénz modellben nemigen lehetne gazdaságosan működtetni, még százezres nézettségek mellett sem. Szóval még egyszer köszönjük, hogy ilyesmivel is tudunk foglalkozni, és ezzel a lendülettel, a második születésnapunk alkalmából tekintsünk vissza az elmúlt két év legjobb Telexikon-videóira.

Évtizedes közgazdasági tabukat dönt meg a koronavírus

Ez volt az első Telexikon-videó, 2020 decemberében, alig pár hónappal az újság indulása után. A járvány első igazán kemény időszakában jártunk, a halottak száma napi 100 fölött, a vakcinák még sehol, este hétkor bezáró boltok, éjszakai kijárási tilalom. A videóban a járvány gazdasági hatásait jártuk körül, akkor még csak egy lehetséges jövőbeni hatásként említve a berobbanó inflációt, ami azóta mindenkit elért (persze ennek egy csomó más, akkor még nem látható oka is volt, mint például az orosz-ukrán háború).

Készült angol nyelvű verzió is belőle, amivel egy rangos nemzetközi dizájndíjat is megnyertünk, olyan lapok társaságában, mint a New York Times, a Washington Post, vagy a Reuters.

Így működnek a vakcinák, amikkel itthon is oltanak

Pár hónap ugrás előre az időben: 2021 márciusában járunk. A járvány a legsúlyosabb szakaszában jár (persze akkor még nem tudhattuk, hogy a mélyponton vagyunk), napi 300 halott, bezárt iskolák, üzletek, home office-ból működő ország. Viszont ekkor már elérhetők voltak az oltások, igaz, komoly sorban állások árán. Az első számú beszédtéma az volt az egész országban, sőt, az egész fejlett világban, hogy te megkaptad-e már, milyet kaptál, milyen volt. Kicsit mindenki virológussá és immunológussá vált, olyan kifejezéseket tanultunk meg, mint a tüskefehérje, az mRNS, az antigén, vagy az adenovírus.

Ebben a tanulási folyamatban igyekezett részt vállalni a vakcinák működését elmagyarázó videónk, ami bő félmilliós nézettségével máig a legnépszerűbb, nem csak a Telexikon-sorozatban, de a Telex összes videója között.

Az elnyomott fehér férfi és a genderfluid óvodások

2021 késő tavaszán végre sikerült fellélegezni kicsit a világjárvány hullámai között, így a Telexikon is új téma felé tudott fordulni: ez pedig a közbeszédre és közéletre egészen nyomasztó módon rátelepedő identitáspolitika volt. Emlékszünk még a mesekönyvdarálós botrányra? Vagy arra, ami a focisták letérdelése / le nem térdelése / kifütyülése körül ment? Hogy kettészakadt az ország azon, hogy „az apa férfi, az anya nő” vagy „a család az család”?

Ebben a videóban azt jártuk körül, hogyan és miért jutott addig a nyugati világ pár évtized alatt, hogy törzsekre bomlottak a társadalmak, és ellenségként tekintünk mindenkire, aki másképp gondolkodik, mint mi (pontosabban más gondolatokat diktál neki a saját törzse). Ebből a videóból is készült egyébként angol nyelvű változat.

Minden, amit a variánsokról tudni érdemes

2021 augusztusában még csak tartottunk attól, hogy ősszel visszatér a járvány (aztán vissza is tért); ekkor jelent meg a következő Covid témájú Telexikon. Ezúttal a vírus mutációjáról, és az így megszülető variánsokról volt szó. Akkoriban a delta variáns volt az uralkodó, és még nem tudhattuk, hogy az év végén felbukkan az omikron, ami ijesztően hatékonyan terjed, az oltásokon is átüt a fertőzéssel, és kiszorítja az összes addigi változatot – viszont mivel enyhébb tüneteket is okoz, tulajdonképpen egy durvább influenza szintjére szelídíti a járványt. (Na és arra emlékszünk még, amikor a görög betűk helyett brit, dél-afrikai, brazil és indiai variánsról beszéltünk?)

A kormány a nemváltó műtéttől félti a gyerekeket, pedig az abortusztól kellene

2022 tavaszán teljes hőfokon dühöngött az országban a genderőrület: a Fidesz kampánytémát, sőt, népszavazást csinált abból, hogy az ellenzék és a nemzetközi háttérhatalom a homoszexualitást népszerűsítő, és nemváltoztató műtétre bíztató propagandával támadja a gyerekeket. Az egész nem csak abszurd, de egyben végtelenül szomorú is, mert a gyerekek és a szex témájában amúgy tényleg vannak komoly bajok az országban: például a szexuális edukáció kétségbeejtő állapota. Hogy ez miért lenne fontos, hogyan csinálják máshol, és milyen tévhitek ragadnak hozzá – erről szólt a Telexikon soron következő epizódja.

Miért lett drágább a rántott hús?

Eljutottunk a Telexikon legutóbbi, idén nyári videójához, ami a háború nyomán elszabadult inflációról, azon belül is az élelmiszerárakról szólt. A magyar konyha ősklasszikus fogásán, a rántott húson mutattuk be, miért és hogyan emelkedtek az árak az egekbe, és miért nem várható, hogy egyhamar visszatérjen minden a régi kerékvágásba. Valahogy így nézne ki az armageddon, ha a Jelenések könyvét közgazdászok írnák – szólt az egyik tételmondat, és sajnos az azóta eltelt pár hónap sem cáfolt ránk.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!