A DK a választások nagy nyertese, 400 millióval kap többet a frakciójuk

2022. április 13. – 08:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu összesítette, hogy az április 3-i választások után mekkora frakciópénzekre számíthatnak a pártok. A jelenlegi parlamenti pártok közül a Demokratikus Koalíció a legnagyobb nyertes, Gyurcsány Ferenc pártja 400 millió forinttal több pénzt kap majd, mint az előző ciklusban. Ez több, mint amennyivel az újabb kétharmados győzelmet arató Fidesz büdzséje nőtt. A DK 15 fős képviselőcsoportja havonta 97 millió gazdálkodhat, ami éves szinten közel 1,2 milliárdot jelent. Korábban havi 64 milliós keretük volt, ennyit költhettek működési költségekre és szakértőkre.

Nagyot bukott viszont a Jobbik, 1 milliárd 260 millióról 770 millióra csökken az éves keretük, hiszen már csak 9 fős frakciójuk lesz, míg korábban 17 jobbikos ült a parlamentben. Ez még annyiban változhat, hogy ha a DK-s Dobrev Klára nem veszi fel a mandátumát, mert akkor a jobbikos Végh Noémi kerülhet be a parlamentbe.

A MSZP is kevesebb pénzből gazdálkodhat ezentúl, 330 millióval csökken a keretük azáltal, hogy 15 helyett már csak tíz képviselőjük lesz. A Párbeszéd viszont 130 millióval többet kap, miután ötről hétre nőtt a frakció létszáma. Itt is lehet még változás, ha Márki-Zay Péter helyére nem párbeszédes kerül be. A hódmezővásárhelyi polgármester már korábban közölte, hogy nem veszi fel mandátumát, a városra akar koncentrálni. A LMP frakciójának létszáma egy fővel csökkent, öt képviselő után 530 milliót kapnak.

Hasonló összeggel számolhat az először bejutó Mi Hazánk, Toroczkaiék 590 milliót kapnak a hattagú frakció után. A másik parlamenti újonc, a 11 fős frakcióval felálló Momentum évi 925 milliós kerettel rendelkezik majd.

A KDNP-nél nem változott a frakció létszáma, így marad az eddig 1,3 milliárd keretük. Értelemszerűen a 118 képviselővel rendelkező Fidesz gazdálkodhat a legtöbb pénzből, a kormánypártnak 7,3 milliárd jár. Az előző ciklushoz képest két fővel bővült a Fidesz-frakció létszáma, ami 130 millió forint pluszt jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!