A Városligetben tiltakoznának Karácsonyék, ha tényleg újra építkezésbe kezdene a kormány

2022. április 7. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt mondta a 444-nek, hogy a Városligetben tiltakozna a főváros vezetése, ha a kormány tényleg nekiállna építkezni, mint ahogy azt Orbán Viktor ígérte szerdai sajtótájékoztatóján. Kiss Ambrus úgy fogalmazott:

„Ilyenkor fontosabb a politikai ellenállás, mint bármilyen jogi kérdés, hiszen bármire alkothatnak törvényt a kétharmad birtokában. Egyre nem tudnak törvényt alkotni: ha azok a választók, akik a támogatásukról biztosítottak minket, és akár az utcán is meg tudnak jelenni, azok velünk együtt esetleg a Városligetben is megjelennek.”

Orbán arról beszélt szerdán, hogy az újabb Fidesz-kétharmaddal végződő választás eldöntötte, hogy a Városliget úgy fog megvalósulni, ahogy eredetileg elképzelték. Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesterré választása után a kormány leállította a városligeti tervek befejezését, nem épült meg az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a gyerekszínház sem. Orbán akkor még azon az állásponton volt, hogy csak olyan fejlesztést valósítanak meg, amit a budapestiek is szeretnének.

„Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget-beruházás, akkor nem lesz Liget-beruházás.”

Karácsony szkeptikusan fogadta Orbán bejelentését a Liget-projekt befejezéséről, szerinte nem lesz pénz a beruházásra. A Klubrádióban azt mondta, hogy nem érti, a választási eredmény miben befolyásolja a Liget-projekt megvalósulását. Ha azonban mégis folytatja a kormány a városligeti beruházást, a főváros minden lehetséges politikai és jogi eszközt megragad azért, hogy a budapestiek akaratának érvényt szerezzen, jelentette ki.

Karácsonyhoz hasonlóan Kiss Ambrus is úgy látja, a kormány nehezen találna több százmilliárd forintot a beruházásra. A vasárnapi választás szerinte sem írta felül a korábbi helyzetet, hiszen Budapesten többséget kapott az ellenzék. (A 18 budapesti mandátumból 16-ot vitt el az ellenzék.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!