A több mint háromezer településből csak 42-t nyert meg listán az ellenzék, de összesen hat szavazattal is el lehetett vinni egy falut

Legfontosabb

2022. április 7. – 13:46

A több mint háromezer településből csak 42-t nyert meg listán az ellenzék, de összesen hat szavazattal is el lehetett vinni egy falut
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A vasárnapi országgyűlési választásokon újabb kétharmadot szerzett a Fidesz–KDNP. A kormánypárt szinte az összes Budapesten kívüli egyéni választókerületet elvitte, de szembetűnően nagy különbség volt listán is a Fidesz és az ellenzéki tömb között. A hatpárti koalíció nagyjából 900 ezer szavazót veszített 2018-hoz képest, és ez természetesen települési és választókerületi szinten is meglátszik. Ezzel együtt is megdöbbentő, hogy Magyarország több mint háromezer települése közül csak 43 olyat találtunk, ahol az ellenzék nem kapott ki listán a kormánypárttól.

Borsod – sorsod

Nem véletlenül használtuk a nem kapott ki frázist, hiszen van egy olyan település is, ahol döntetlenre hozták ki a helyiek az ellenzék és a Fidesz meccsét. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gagyapátin, a két nagy tömb 9-9 szavazatot kapott (ez, mondjuk, egy vízilabda-mérkőzés eredménye is lehetne), és egy voksot a Normális Élet Pártja is behúzott. A négy évvel ezelőtti eredményekhez képest itt jelentősen javított az ellenzék, 2018-ban még 9-7-re nyert itt a Fidesz, ha összegezzük a pártlistás voksokat.

Bár Borsod-Abaúj-Zemplénből egyetlen egyéni képviselői helyet sem tudott elhozni az összellenzék, ha csak a nyert települések számát nézzük, mégis ez az egyik leginkább ellenzéki megye, hiszen nyolc helyen is az ellenzéki lista kapta a legtöbb szavazatot. Közülük hat aprófalu hirdethetett koalíciós győztest: Dubicsányban (69-68) és Tornabarakonyban (7-6) egy-egy szavazat, Sajóörösön is négy (394-390), míg Zubogyban (122-116) hat szavazat döntött. Simában sima győzelem jött össze (12-9), ahogy Sajóivánkán (168-129) is.

A megyében két nagyobb városban is dominált az ellenzék. Tiszaújvárosban és Kazincbarcikán is szakadékszerű, az országos trendekkel szembemenő különbség alakult ki. Tiszaújvárosban 3798-3087-re nyert az ellenzék, míg Kazincbarcikán 5731-4808 lett a végeredmény. Borsod régebben baloldali fellegvárnak számított, Kazincbarcikán például 2006 óta MSZP-s polgármester van, de a Jobbik is hagyományosan erős a megyében. Az ellenzék vezetői közül többen és elemzők is hangoztatták, hogy a súlyos választási vereségben közrejátszhatott az, hogy a Jobbik-szavazók nem tartottak a koalícióval, de Borsodban valószínűleg még elég jól működött a közös listára szavazás, az elpártolók nélkül is többen voltak, mint a Fidesz.

Szűk győzelmek Baranyában

Borsod-Abaúj-Zemplén mellett Baranya a másik olyan megye, ahol nyolc települést tudott elvinni az ellenzék. A megyeszékhely, Pécs talán kevéssé meglepő, itt most is ellenzéki a városvezetés, és korábban a bányászmúlt miatt is hagyományosan baloldali volt a város. Most nagyjából 700 szavazattal győzték le itt a Fideszt (32 455-31 761). Több Péccsel közvetlenül határos faluban is nyert szűken az Egységben Magyarországért, Orfűn 270-266-ra, Keszün 339-320-ra, Pellérden 573-566-ra, Cserkúton 169-153-ra. Közös ebben a négy településben, hogy négy évvel ezelőtt mindegyikben a Fidesz vitte el a legtöbb szavazatot, míg a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt, és az akkor külön induló ellenzéki pártok összességében több szavazatot kaptak, mint a Fidesz.

Az ellenzék még három mini településen nyert, Szárászon 12-6, Pécsdevecseren 12-9, Nagycsányban 35-33 lett az eredmény, és Bikalon is szűken nyert (155-148).

Zala – balra szavazott a volt olajbányász falu

A Zala megyei Hernyéken a pár tucatnyi szavazó 24-16-ra döntötte el az ellenzék–Fidesz-meccset, de a település ennél élt már meg szorosabb választást is. A 2006-os önkormányzati választáson a két polgármesterjelölt ugyanannyi szavazatot kapott, így meg kellett ismételni a voksolást.

Egy másik zalai falvacskában egyetlen szavazat döntött, Felsőszenterzsébeten 6-5 lett az eredmény. Itt óriási fordulatról beszélhetünk, hiszen négy éve a Fidesz kapta a legtöbb voksot, hetet, ugyanennyit a külön induló öt párt szedett össze.

Az egykor olajbányászatáról ismert, de sok betelepülővel is bíró Bázakerettye is az ellenzéket hozta ki győztesnek 185-144-gyel, de négy évvel ezelőtt a Jobbik önmagában indulva is nagyon megszorongatta a Fideszt. Az ellenzék itt sok szavazatot veszíthetett korábbi eredményéhez képest.

Bakonykútiban betalált a Kutyapárt

Fejér megyében az ellenzék Dunaújvárost egyéniben is befutó körzetnek gondolta, itt is a Jobbikra alapozva, de végül a Fidesz küldhet innen is képviselőt. Sovány vigasz, hogy a listán Dunaújvárosban (10 973-9635) és a vele szomszédos Rácalmáson (1249-1214) több szavazatot kapott az ellenzék.

Egy kisfaluban, Bakonykútiban is szoros volt a küzdelem, az ellenzék 44, a Fidesz 39 szavazatot kapott, a Kutyapárt pedig hetet, ami a községben 7,29 százalékos arányt jelentett, ez több mint kétszerese a viccpárt országos eredményének. Négy évvel ezelőtt a Fidesz nyerte a listás szavazást a faluban, de az akkor külön induló MSZP–Párbeszéd, Jobbik, LMP, DK és Momentum 49-35-re verte a kormánypártot.

Somogy megyében három települést is elvitt az ellenzék. Balatonvilágoson 349-344-re nyert. Itt könnyen erősíthette a Fidesz-ellenes hangokat a településhez tartozó Club Aliga kormányközeli befektetők általi beépítése, bár négy évvel ezelőtt az ellenzéki pártok több mint 150 vokssal többet kaptak, mint a Fidesz. A Kaposvár melletti Taszáron is szoros eredmény született (460-450), és Nagyatád is képletesen az ellenzéké lett, de csak hét szavazattal, 2580-2573-ra nyert.

Hoppá, Mezőhegyes

Veszprém megyében Uzsán (87-82) és Óbudaváron (16-14) nyert szűken az ellenzék. Uzsán jelentős visszaesésnek tekinthető az eredmény, hiszen itt 2018-ban a Jobbik volt a legerősebb listás párt, 20 vokssal előzte a Fideszt. Most az egész koalíció kevesebb szavazatot kapott, mint négy éve a Jobbik, 87 vs. 89.

Több olyan megye is van, ahol egy-egy település jelent „anomáliát”. Békés megyében a mezőhegyesiek többsége (1121-1075) szavazott az ellenzék mellett. A falu azért érdekes, mert az utóbbi időben Lázár János itt kezdett látványosan építkezni a Mezőhegyesi Ménesbirtok kormánybiztosaként. Négy éve a Fidesz nyerte a települést, de a külön induló ellenzéki pártok összességében több szavazatot kaptak.

A Lenin utcás városban is balos siker

Jász-Nagykun-Szolnok megyében Martfű lóg ki a sorból. A városra könnyen ráfoghatnánk, hogy biztosan baloldali, ha a Lenin utcát is csak 2016-ban keresztelték át, de ez is olyan térség, ahol a Jobbiknak viszonylag erős beágyazottsága volt/van. Az ellenzéki lista most 1516 szavazatot kapott a Fidesz 1460-ával szemben.

Heves megyéből Parádsasvár lóg ki, 132-106-ra nyert itt az ellenzék. Négy évvel ezelőtt itt egyedül indulva is nyert a Jobbik a Fidesz ellen, de ha figyelembe vesszük a koalíció többi ellenzéki pártját is, akkor itt is sokat bukott az összefogás. 2018-ban 181 szavazatuk volt.

Szabolcs-Szatmár-Beregben Záhony vált különutassá, 1071-924-re nyert az ellenzék. 2018-ban a határ menti településen a Jobbik volt a Fidesz legerősebb kihívója. Ha most összeadódtak volna a szavazatok, még nagyobb különbséggel nyerhetett volna az ellenzék, amelyikről a Mi Hazánk koptathatott le a településen nagyobb arányú szavazatot.

Komárom-Esztergom megyében a korrupcióval vádolt Völner Pál körzetében Dorog vált ellenzéki várossá, de itt sem sok szavazat döntött, 2621-2573. Négy évvel ezelőtt a Jobbik egyedül is nagyon megszorongatta a Fideszt, így összességében itt sok szavazót veszített az ellenzék.

A végére hagytuk azokat a településeket, ahol szinte borítékolható volt az ellenzéki fölény. Budapesten az egyéni eredmények is rámutattak, hogy nagyon jól beágyazott az ellenzék, ahogy a közvetlen agglomerációs települések közül is többen sikeresek voltak (Remeteszőlős 283-278, Pilisborosjenő 1056-1034, Nagykovácsi, Telki 1175-1110, Üröm 2210-2078, Diósd 2879-2806, Budaörs 8196-6566, Dunakeszi 10 429-10 238.)

Szegedet is hagyományosan baloldali városként tartják számon, itt egy egyéni körzetet is elhozott az ellenzék, és a polgármester Botka László is egy egykori MSZP-s. Az ellenzék itt fölényes győzelmet is hozott az listán, 39 920-33 225 lett a városi derbi eredménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!