Závecz Tibor szerint a közvélemény-kutatók a Fidesz háborús üzenetének hatását nem tudták bemérni

2022. április 5. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

„A szakmának nagyon komoly önvizsgálatra van szüksége, remélem, hogy ez hamarosan bekövetkezik” – mondta Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója az RTL Klub Híradójának arra reagálva, hogy a közvélemény-kutatók jelentősen félremérték a Fidesz és az ellenzéki összefogás támogatottságát a vasárnapi választások előtt.

A Medián március 30-án publikált közvélemény-kutatása 128-71 arányban a kormánypártok biztos győzelmét hozta ki, eszerint a Fidesz–KDNP 50 százalékon, az egyesült ellenzék 40 százalékon állt a választani tudó szavazók körében. Közvetlenül a választások előtt aztán végeztek egy újabb mérést, ami viszont a két tábor közötti olló szűkülését mutatta, eszerint 49 százalék volt a Fidesz és 41 százalék az Egységben Magyarországért támogatottsága, az MKKP-é és a Mi Hazánké pedig egyaránt 4,5 százalék.

A Závecz Research a választások előtt azt mérte, 50 százaléka lesz listán a Fidesznek, az ellenzéknek pedig 46. A Mi Hazánknak 4 százalékos támogatást jeleztek előre. A Publicus még nagyobb arányban tévedett, ők a végén 47-47 százalékot jeleztek előre a két nagy listának.

A végeredmény ismert, a Fidesz–KDNP listájára a választók több mint 53 százaléka szavazott, míg az ellenzék mindössze a 35 százalék közelében kapott listán. A Mi Hazánk több mint 6 százalékkal parlamenti párttá vált, a Kutyapárt viszont nem jutott be.

Závecz Tibor az RTL Híradónak azt mondta, kétharmadra senki nem számított, a szakma, a politológusok, de még maga a Fidesz sem. Szerinte a végeredmény kulcsa az lehet, hogy a háborúval kapcsolatos kormánypárti kommunikáció (ők a béke garanciája, „maradjunk ki ebből”) az utolsó pillanatban meggyőzte a bizonytalanokat, hogy a Fideszre szavazzanak. Ezzel szemben az „Európa vagy Putyin” ellenzéki szlogen tartalmi ereje nem volt akkora, mint a Fidesz üzenetéé. Závecz értékelése tehát az, hogy a kutatók nem láttak előre a háborús kommunikáció bizonytalan szavazókra gyakorolt hatását, ez okozta a súlyos félreméréseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!