11 órás részvétel: Győr-Moson-Sopron megyében és a Balaton környékén aktivizálódtak a választók

2022. április 3. – 12:44

frissítve

11 órás részvétel: Győr-Moson-Sopron megyében és a Balaton környékén aktivizálódtak a választók
Szavazás Budapesten – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Délelőtt 11 óráig a választásra jogosultak 25,77 százaléka ment el szavazni. Ez 1 982 937 embert jelent abból a 7 693 857-ból, aki ma szavazhat. Ez az arány az elmúlt 24 év választásait nézve csak a negyedik legmagasabb 11 órás részvételi adat.

A közvélemény-kutató intézetek magas, 70-80 százalék közötti részvételi arányt vetítettek előre. Hann Endre, a Medián ügyvezetője a Telex élő műsorában azt mondta: a Fidesz-fölény az ellenzéki szavazókat mozgósította.

Az eddigi adatokból még nehéz megjósolni az idei választói aktivitást. Ha megnézzük a következő ábrát az elmúlt hat év választásairól, azt láthatjuk, hogy amikor délelőtt magasabb volt a választási hajlandóság (például 2006-ban), később abból is lehetett alacsonyabb részvétel, és fordítva: 2002-ben például reggel és délelőtt még kevesebben mentek szavazni, de aztán délután aktivizálódtak a választók, és ennek eredménye lett az eddigi legmagasabb választási részvétel.

Hagyományosan a kora reggeli órákban inkább a kistelepülések, falvak lakossága indul el szavazni, a városiak később kelnek útra a szavazófülkék felé. Sokat szokott számítani az időjárás is. Ha szép az idő, délelőtt sokan még inkább kirándulnak és szabadtéri programokra mennek, majd később délután lakóhelyükre visszatérve mennek csak szavazni. Ha rossz az idő, mint ma reggel, sokan azért időzítik későbbre a szavazást, hátha jobbra fordul az időjárás.

Általánosságban azt szokták mondani, hogy a magas részvétel protesthangulatot és kormányváltó légkört jelez. A másik bölcsesség úgy szól, hogy ha egy kormánnyal általában elégedettek az emberek, az nem aktivizálja annyira a választókat, akkor alacsonyabb a részvétel. A valóság aztán vagy igazolja ezt, vagy nem.

Ezen a térképen azt ábrázoltuk, hogy a 106 egyéni választókerület átlagához képest 11 órakor hol volt magasabb (zöld), és hol alacsonyabb (piros) a részvétel.

A térkép alapján egyelőre nem sok változás látszik a 9 órai elemzésünkben írtakhoz képest:

  • A budapesti választók csak lassan aktivizálják magukat, pedig a fővárosban az átlaghoz képest nagyobb szokott lenni a választási hajlandóság. Ez délután még változhat.
  • Délelőtt főként Győr-Moson-Sopron megyében, a Balaton környékén és az Alföld déli területein volt az átlagosnál magasabb a részvétel.
  • Az ország legdélebbi és északkeleti területein alacsonyabb a részvétel az átlaghoz képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!