A TASZ felhívta a figyelmet arra, hogy több helyen is gond volt a mozgóurnákkal

2022. április 3. – 19:50

Másolás

Vágólapra másolva

A szervezet közlése szerint több jelzést is kaptak arról, hogy nem sokkal az urnazárás előtt még nem érkeztek meg a szavazatszámlálók a mozgóurnával. Négy éve is előfordult, hogy a szavazatszámlálók nem értek oda minden címre, mert este 7 óráig vissza kell érniük a szavazókörökbe. A szervezet már a szavazás előtt figyelmeztetett arra, hogy kapacitásproblémák lehetnek a mozgóurnáknál, és hozzátették, hogy idén a koronavírus-járvány miatt még több mozgóurna-igénylés érkezett be, amire jobban fel kellett volna készülnie a hatóságoknak és a szabályozásnak.

A Telex olyan esetről is értesült, ahol egy olvasónk kórházi Covid-osztályon, izolációban fekvő édesanyja mozgóurnát igényelt, a kérvényét pedig jóvá is hagyták, szombaton azonban nem sokkal 7 óra előtt még mindig várt a mozgóurnára. Végül az nem is ért ki hozzá 7-ig, így nem tudott szavazni.

Olvasónk beszámolója szerint szombaton azt is mondták neki, hogy az elkülönítés miatt mégsem szavazhat. Olvasónk emiatt a helyi és a nemzeti választási irodát is megkereste az ügy kapcsán, utóbbitól azt a választ kapta, hogy felszerelést kaptak a mozgóurnások, fel vannak készítve, az elkülönítés pedig nem ok, hogy ne szavazhasson valaki. Azt is hozzátették, hogy a helyi választási iroda felelőssége, ha nem tudják megoldani, hogy mindenhova eljusson a mozgóurna.

A TASZ közleményében azt kérte, hogy akihez 19 óráig nem megy ki a mozgóurna, keresse a jogsegélyszolgálatukat utólagos jogorvoslatért a valasztas@tasz.hu címen.

(444)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!