Vokskabin 2022: A válaszadók többsége csatlakozna az Európai Ügyészséghez

2022. április 1. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Ügyészséghez való csatakozást, önálló egészségügyi és környezetvédelmi minisztériumot, a választási rendszer reformját és a pedagógusbérek duplázását is nagy többsége támogatná a magyar választóknak – derül ki legalábbis a Vokskabin idei választással kapcsolatos kérdőívét kitöltők válaszaiból.

A Vokskabin egy olyan pártfüggetlen, online választói orientációs alkalmazás, amely modern formában tájékoztat a pártok programjairól, és segít eligazodni azok álláspontjai között. 2022. március 18-án indult az „Országgyűlési választások 2022” kérdőív. A kérdéssort a Vokskabin szerkesztősége állítja össze a közéletben is releváns kérdések és a pártprogramok alapján, a 2022-es választásokat érintően pedig az oldalon egy 40 kérdésből álló teszt tölthető ki, aminek a végén – tájékoztató jelleggel – kiderül az is, hogy melyik pártéhoz áll legközelebb az álláspontunk.

Az indulása óta a kérdőívet tízezrek töltötték ki, nyolc fontos kérdésben pedig egészen egyértelmű álláspontot fejeztek ki az eddigi válaszok:

  • Arra a kérdésre, hogy szükség van-e önálló környezetvédelmi minisztériumra, több mint 50 ezer válaszolónak a 79 százaléka igennel válaszolt, 11 százalék szerint erre nincs szükség, 10 százalék pedig nem tudja, illetve bizonytalan a kérdésben.
  • A választási rendszer átfogó reformjára – beleértve a körzethatárok újrarajzolását, a győztes kompenzáció eltörlését és a levélszavazás kibővítését – a válaszadók 82 százaléka szerint van szükség. Tíz százalék nem változtatna a jelenlegi törvényeken, nyolc százalék pedig nem tudja.
  • Önálló egészségügyi minisztériumra a kitöltők 84 százaléka szerint szükség lenne, és csupán négy százalékuk szerint nem. A maradék 12 százalék nem tudja, vagy nem foglalt állást a kérdésben.
  • Abban valamivel kisebb egyetértés mutatkozik, hogy a tehetősebbeknek nagyobb mértékben kéne hozzájárulnia a közterhek viseléséhez – de a válaszolók 71 százaléka így is egyetért abban, hogy erre nagy szükség lenne. 22 százalék szerint ez nem szükséges, hétszázaléknyian nem foglaltak a kérdésben állást.
  • Az Isztambuli Egyezmény magyar kormány általi ratifikálását a kitöltők 87 százaléka támogatná – az egyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszak ellen lép fel. Öt százalék szerint ennek az egyezménynek az elfogadására nincs szükség.
  • A pedagógusbérek megduplázását 85 százalékban támogatta, azonban a válaszadók nyolc százaléka szerint erre nincs szükség.
  • Azzal a kijelentéssel, hogy a nemi identitást környezeti hatással (médiatartalmak, érzékenyítő foglalkozások) befolyásolható a válaszadók 72 százaléka nem értett egyet. Azonban a kitöltők 21 százalék szerint ez lehetséges.
  • A legnagyobb egyetértés azonban abban mutatkozott a nyolc kérdés, illetve állítás közül, hogy Magyarországnak csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez. A válaszadók 88 százaléka ezt támogatná, míg csupán öt százalék nyilatkozott ezzel ellentétesen, a maradék pár százalék pedig nem nyilvánított erről véleményt.

Akik szeretnék, továbbra is lehetőségük van pártpreferenciájuk tesztelésére a Vokskabin oldalán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!