Néhány külföldi szavazóhoz nem érkezett meg a levélszavazáshoz szükséges csomag, az ő voksuk el is úszott

2022. április 1. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

Több, külföldön élő olvasónk is jelezte, hogy nem kapta meg a levélszavazat leadásához szükséges csomagot a Nemzeti Választási Irodától, és az NVI-nek küldött panaszaikra az a válasz érkezett, hogy a helyi postán „elveszett” a csomagjuk. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet Választási Jogi Programjának koordinátora, Döbrentey Dániel a Telexnek elmondta, hogy hozzájuk is befutott néhány ilyen panasz, ami „nem tömeges, de létező jelenséget” mutat.

Döbrentey szerint hasonló jelenségre már 2018-ban is volt példa, akkor is csorbult néhány külföldön élő magyar állampolgár szavazati joga a levélszavazói csomag eltűnése miatt. Érdekes módon, ilyen esetekről szinte kizárólag Nyugat-Európából és Észak-Amerikából érkezett panasz.

A törvényben előírt március 9-i határidőig egyébként 456 ezren regisztráltak levélszavazásra. Ahogy azt a gyakorlatról írt cikkünkben bemutattuk, az NVI által postázott csomag a következőkből áll:

  • a szavazólap,
  • egy kicsi boríték,
  • egy biztonsági boríték
  • és egy azonosító lap.

A voksolásra jogosult állampolgárnak ikszelnie kell a szavazólapon, majd a szavazólapot bele kell tennie a kicsi borítékba, és a kicsi borítékot le kell ragasztania. Ki kell töltenie és alá kell írnia az azonosító lapot. Majd a szavazólapot tartalmazó borítékot, illetve az azonosító lapot bele kell tennie a postán kapott biztonsági borítékba, melyet le kell zárni, és el kell juttatni az NVI-hez. A választási iroda munkatársai ezeket beérkezés után kibontják, ellenőrzik az azonosító lapon szereplő információkat, és ha ezeket megfelelőnek találják, a szavazólapokat tartalmazó kicsi borítékokat továbbítják a szavazatszámlálóknak.

A választópolgároknak postázott csomagokat az NVI egyszerű postai küldeményként, ajánlás nélkül adja fel, így azután nem lehet követni az útját, és jogi értelemben nem bizonyítható, hogy a címzett megkapta-e a küldeményt. Döbrentey elmondta, hogy a TASZ 2018 után kifogással élt a gyakorlat ellen az alapvető jogok biztosánál, ahonnan azt a választ kapta, hogy a problémát a postázás időpontjának előrébb hozásával fogják megoldani – úgy tűnik, mégsem oldották meg.

A levélszavazáshoz szükséges csomagok eltűnésével kapcsolatban péntek reggel feltettük kérdéseinket a Nemzeti Választási Irodának is, azonban onnan a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!