Márki-Zay azokat is elszámoltatná, akik „lopott pénzből üzemeltetik a fideszes médiumokat”

2022. március 31. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

A HVG-nek és a Magyar Narancsnak is interjút adott Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, lényégében minden lehetséges témát érintve, jelentősebb átfedésekkel – később aztán a 24.hu is megjelentett egy interjút az ellenzéki vezetővel. Szoros versenyre számít a választásokon, elszámoltatná a KESMA-birodalom vezetőit is, Hadházy Ákoson kívül pedig nincs más miniszter neve a fejében egyelőre napokkal a választások előtt.

Márki-Zay a kormány médiabirodalmáról, a KESMA-ról beszélve azt mondta a HVG-nek, hogy kormányra kerülése esetén elzárná a pénzcsapokat, hogy összeomoljon a „hazugsággyár”. Hozzátette, hogy az elszámoltatást a KESMA-birodalom tagjaira is kiterjesztené, mert „aki közveszélyes rémhíreket terjeszt, annak börtönben a helye, vagy legalábbis távol a médiától”.

Az ellenzéki kormányprogramot érintve az áfa és a jövedéki adó csökkentését, illetve a fuvarozók támogatását említette. Támogatja az atomenergia használatát, de Paks II.-t nem, és a megújuló energiákra fókuszálna a jövőben, mert „hosszú távon Magyarország határozott érdeke felszámolni az egyoldalú függést Putyintól.”

Megosztottság helyett szeretetet és elfogadást építene a kormány éléről, és akkor sem vonul vissza a nagypolitikától, ha nem nyerne vasárnap Orbán Viktorral szemben.

A háborúról beszélve azt mondta a Magyar Narancsnak, hogy kormányváltás esetén

„nem lenne ez a hintapolitika, nem keletre fordulnánk, hanem nyugaton lenne lehorgonyozva Magyarország hajója. Ez nagy különbség, hiszen Orbán Viktoron jelentős részben múlhatott, hogy egyáltalán kitört a háború, hogy Putyin elég magabiztosnak érezte magát Ukrajna lerohanására. Évek óta készíti ezt elő Európa és a NATO bomlasztásával, ebben pedig Orbán volt – ahogy mondani szokták – a hasznos idiótája.”

Hitelesnek tartja Roman Giertych volt lengyel miniszterelnök-helyettes felvetését, miszerint Putyin megpróbálta Orbánt és akár még a lengyeleket is bevonni az Ukrajna elleni háborúba, az orosz–ukrán konfliktus ügyében tett nyilatkozatait pedig nem bánja, egyedül az lehetett a hiba, hogy „nem diplomatikus mellébeszélést adtam válaszként, de én ilyen vagyok, nem szeretem a mellébeszélést”.

Ami a választási esélyeket illeti, 50 százalékot adna saját győzelmére, és rendkívül szoros versenyre számít. „Abban biztos vagyok, hogy az országos listán több szavazatot fogunk kapni, mint a Fidesz, a kockázatot a körzethatárok Fidesznek kedvező megrajzolása jelenti, ezen fog eldőlni a választás, ezért nagy a bizonytalanság” – mondta, azt viszont nem tudja eldönteni, hogy az országos győzelem vagy Lázár János hódmezővásárhelyi legyőzése a nehezebb feladat.

Mindkét interjúban előkerült, hogy Hadházy Ákoson kívül egyetlen más nevet sem közölt leendő kormányából arra az esetre, ha nyerne, és nincsenek is nevek a fejében, senkinek nem akart előre pozíciót ígérni ugyanis.

A választás szempontjából egyébként a részvételt tartja sorsdöntőnek, nagyon magas részvételi arány mellett az ellenzék esélyei javulnak.

A 24.hu interjújából kiderül, hogy Márki-Zay akár örökre megtartaná a 25 év alattiak adómentességét, ahogy a 13. havi nyugdíj és a rezsicsökkentés is maradna, utóbbi idővel továbbfejlesztve. Megszorítások helyett többet adna, mint a mostani Orbán-kormány, ezt a fejenként 1,5 milliót jelentő EU-támogatásból, az elszámoltatás során visszavett vagyonokból és a korrupció felszámolásával finanszírozná.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!