A 2020. március 11. óta lejárt okmányokkal is lehet szavazni

2022. március 30. – 10:01

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel a kormány a 2020. március 11. óta lejárt okmányok érvényességét meghosszabbította, így ezek bemutatásával is részt lehet venni a vasárnapi parlamenti választáson, írja az MTI.

A magyarországi szavazókört felkereső választópolgárnak a szavazatszámláló bizottság előtt igazolnia kell személyazonosságát. Ezt bármilyen típusú, erre alkalmas igazolvánnyal megteheti. A szavazatszámláló bizottság elfogadja az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Emellett a választópolgárnak igazolnia kell lakcímét vagy személyi azonosítóját.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején lejárt okmányokat azonban a szavazatszámláló bizottságok elfogadják.

Érvényes a személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje 2020. március 11-i vagy azt követő időpont, és érvénytelen, ha az okmány érvényességi ideje ez előtt járt le.

A Miniszterelnökség korábban közölte: annak érdekében, hogy a választásra jogosultak élni tudjanak szavazati jogukkal, a választópolgárok akár a választás hétvégéjén is pótolhatják a szavazáshoz szükséges, de érvényét vesztett, elveszett, sérült okirataikat. A kormányablakok és okmányirodák rendkívüli nyitvatartással biztosítják szombaton és vasárnap a választáshoz kapcsolódó okmányok pótlásának ügyintézését.

A választás hétvégéjén azonban csak személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség, illetve az elveszett vagy megsérült lakcímkártya pótlására. Ha valakinek semmilyen személyazonosításra alkalmas okmánya sincs (személyi igazolványa, érvényes útlevele, jogosítványa), akkor ideiglenes személyi igazolványt kap, amellyel részt vehet a szavazáson.

Az ügyeletet tartó kormányablakokról és okmányirodákról itt lehet tájékozódni>>>

Körülbelül hárommillió okmány járt le a veszélyhelyzet alatt, ezeket június 30-ig meg kell újítani. Mindenkinek célszerű ellenőriznie az okmányai érvényességét, és időpontfoglalással vagy anélkül kezdeményezze a hosszabbítást, javasolta Domokos Péter miniszteri biztos.

65 716-an kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe

Szerda délután 16 óráig még kérhetik a külképviseleti névjegyzékbe jelentkezett választópolgárok, hogy töröljék őket onnan, mert mégis Magyarországon szeretnének szavazni.

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, akik a vasárnapi választás és népszavazás idején nem tartózkodnak Magyarországon, múlt héten pénteken 16 óráig kérhették felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, hogy szavazatukat Magyarország 146 nagykövetségén, illetve konzulátusának egyikén adhassák le.

Aki azonban meggondolja magát, és mégis Magyarországon szavazna, az a választási eljárási törvény szerint legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napon – vagyis szerdán – kérheti, hogy töröljék a névjegyzékből.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint határidőig 65 716-an kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, amelyben jelenleg 65 564-en szerepelnek.

Több mint ezerötszáz fogvatartott szavazhat vasárnap

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) adatai szerint 1680 fogvatartott nyilatkozott úgy, hogy élni kíván a választójogával április 3-án.

Nincs választójoga annak a fogvatartottnak, aki jogerős ítélet alapján a cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt áll. A választójoggal rendelkező fogvatartottak a fogvatartás helyéül kijelölt büntetés-végrehajtási intézetben, a helyi választási irodával egyeztetett időpontban mozgóurna igénybevételével szavaznak.

A BvOP közölte azt is, a szervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy munkatársaiknak is biztosított legyen a szavazáson való részvétel. Ezért a büntetés-végrehajtási intézetek és intézmények vezetői úgy szervezik meg az állomány szolgálatát a választás napján, hogy az akkor munkában lévő kollégáknak is legyen lehetőségük szavazatukat leadni.

Kövess minket Facebookon is!