Republikon: A dolgozó magyarok 28 százaléka inkább elhagyná az országot, ha Orbán hatalmon marad

2022. március 30. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

A választásoknak így nagy a tétje a választópolgárok számára, a politikai oldalak támogatottsága fej fej melletti helyzetet mutat – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb, a választást megelőző utolsó közvélemény-kutatásából. Ennek eredményei szerint a Fidesz–KDNP és az Egységben Magyarországért között hibahatáron belüli, 2 százalékpontos különbség van,

  • a kormányoldalt a szavazók 35 százaléka támogatja,
  • míg az ellenzéket 33 százalék.
Forrás: Republikon Intézet
Forrás: Republikon Intézet

Az adatok értelmében nemcsak a szoros küzdelem mutatkozik meg a két nagyobb tömb között, hanem az összes választó 29 százaléka nem tudta vagy nem akarta megmondani, hogy mely pártot támogatná a vasárnapi választáson.

Mindez egybevág a Republikon korábbi, illetve a Závecz Research, valamint más, hagyományosan inkább az ellenzékhez tartozónak vélt kutatóintézetek méréseivel, míg a kormánypárthoz kötődő cégek rendre jelentősen magasabb fideszes előnyt mutatnak ki, a Medián pedig éppen szerdán tette közzé, hogy jelentősebb Fidesz-fölényt mért a választást megelőzően. Az elmúlt hetek közvélemény-kutatási adatait itt követheti.

A mostani Republikon kutatás 2022. március 26. és március 29. között készült, 800 fő telefonos megkérdezésével. A kutatás nemek, korcsoportok, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív a 18 évnél idősebb magyar lakosságra. A minta hibahatára +/-3,5%.

A kutatásnak mégsem csupán a két nagy esélyes aktuális számai miatt, hanem azért is jelentősége van, mert a Republikon Intézet a választások előtt a pártpreferencia mellett megvizsgálta a magyar választók kivándorlással kapcsolatos attitűdjeit is, azaz azt: mennyien és milyen okból gondolkodtak el a kivándorlásról. Így derült ki, hogy a magyarok 23 százaléka gondolkodott már el azon, hogy valamilyen okból külföldre költözzön. Az aktív korúak körében ez az arány ennél jelentősen magasabb:

minden harmadik munkavállaló korú (33%) fejében megfordult már, hogy elhagyja az országot.

Ennek a kivándorlási hajlamnak az elsődleges okait is megvizsgálták: a legerősebben ezek közül az jelenik meg, hogy Magyarországon olyan alacsonyak a bérek, hogy nem lehet megélni belőle, ezt a véleményt a válaszadók csaknem négytizede (39%) vallja. A megélhetéshez hasonló jelentőségű ok azonban az, hogy az elmúlt 12 évben Orbán Viktor teljesen leépítette a demokráciát az országban, így nem érdemes itt élni, ezzel az állítással a választók 32 százaléka értett egyet.


A kutatás ennek nyomán arra is rákérdezett, hogy a kivándorlási szándék mennyire függ össze a vasárnapi választás eredményével. A válaszok sokkolóak:

a választók 27 százaléka úgy gondolja, hogy ha a választások után Orbán Viktor marad hatalmon, akkor nem érdemes ebben az országban maradni.

Az aktív korúak körében is hasonlóan erős ez a nézet, 28 százalékuk szerint a Fidesz győzelme esetén nem érdemes ebben az országban maradni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!