Závecz Research: A nők 46 százaléka akarja, hogy Orbán hatalmon maradjon

2022. március 29. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Minimális az eltérés azoknak a száma között, akik továbbra is a Fideszt látnák szívesen hatalmon, és akik kormányváltást szeretnének, derült ki abból a közvélemény-kutatásból is, amelyeta Závecz Research készített a 24.hu megbízásából. A megkérdezettek 45 százaléka azt szeretné, ha az április 3-i választás után is a Fidesz kormányozna, 42 százalék azonban az ellenzéket látná szívesen az ország élén.

A kutatás 2022. február 17. és 23. között készült telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 1000 fő, akik életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország választókorú népességét reprezentálják. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb +/-3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban.

Mint azt a 24.hu is említette, a Telex által hétfőn közzétett másik, de a múlt héten készült Závecz-felmérés is lényegében ezt az eredményt mutatta. A portál által megrendelt közvélemény-kutatásból ugyanakkor az is kiderül, a férfiaknál 46 százalék a kormányváltást akarók aránya, 43 százalék a Fideszt tartaná hatalomban.

A nőknél viszont a kormány híveinek aránya 46 százalék, miközben csak 38 százalékuk szeretne kormányváltást.

A 40 év feletti korosztályokban szintén a kormány maradását preferálnák, a legtöbben (49 százalék) a 40 és 59 év közöttiek között. A fiatalabbak ellenben inkább kormányváltást szeretnének:

a 18 és 39 év közöttiek 46 százaléka válaszolt így, szemben a változatlanságra szavazó 43 százalékkal.

Az alapfokú végzettségűek között ugyanannyian akarnak kormányváltás, mint nem (45 százalék), a középfokú végzettségűek 49 százaléka viszont megtartaná a Fidesz-kormányt, és csak 38 százalék cserélné le, miközben az egyetemet, főiskolát végzettek táborában a kormányváltás hívei vannak egy kicsivel többen – közöttük ugyanakkor 17 százalék nem tudott vagy akart választani a két tömb között.

A budapestiek több mint fele – 51 százaléka – szeretné, hogy a jelenlegi ellenzék alakítson kormányt, a vidéki városokban viszont csak 41, a falvakban pedig 38 százalék válaszolt így.

Ennek megfelelően mindössze a fővárosiak 37 százaléka bizakodik abban, hogy Orbán Viktor marad a miniszterelnök, holott a vidéki városokban 46, a községekben 48 százalék szeretné ezt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!