102 választási megfigyelője lesz az ellenzéknek az egyéni választókerületekben

2022. március 28. – 20:26

Másolás

Vágólapra másolva

Választási megfigyelők nyilvántartásba vételéről döntött hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), írja az MTI. A megfigyelők bejelentésére csütörtökön 16 óráig volt lehetőség. A pártlistát és nemzetiségi listát állító szervezetek két-két megfigyelőt küldhetnek az országgyűlési egyéni választókerületek (oevk) székhelyéül szolgáló településekre, hogy a választások tisztaságát felügyeljék.

Az egyesült ellenzék (DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd) 102 megfigyelőjét 95 választókerületre vette nyilvántartásba az NVB. A Fidesz–KDNP részéről már korábban nyilvántartásba vettek 104 megfigyelőt 97 oevk-ra.

A külképviseletekre az országgyűlési választáson jelöltet állító jelölőszervezetek, valamint a független jelöltek külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhattak meg a külképviseleti választási iroda munkájának és a külképviseleti szavazás menetének figyelemmel kísérésére. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő megbízására.

Az NVB hétfőn nyilvántartásba vette a Fidesz–KDNP 33 megfigyelőjét, 29 külképviseletre, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 31 külképviseletre bejelentett 43 megfigyelőjét, valamint a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd 49 külképviseletre bejelentett 80 megfigyelőjét. Már korábban nyilvántartásba vették a Mi Hazánk Mozgalom Magyarország megfigyelőjét a szófiai külképviseletre.

A választási eljárási törvény szerint az országgyűlési választáson pártlistát állító jelölőszervezetek a Nemzeti Választási Iroda (NVI) mellé legfeljebb öt-öt megfigyelőt bízhattak meg a szavazási iratok ellenőrzése és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére. Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz–KDNP öt, a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd három megfigyelőjét az NVI mellé.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!