Ki ért jobban a gazdasághoz? Orbán vagy Márki-Zay?

2022. március 23. – 06:56

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Pétert kevésbé korruptnak látják a magyar választópolgárok, mint Orbán Viktort, egyebek mellett ez derült ki a Závecz Research reprezentatív közvélemény-kutatásából, amit február második felében készítettek ezer ember megkérdezésével. A felmérést a 24.hu megbízásából végezték.

A megkérdezetteknek tíz tulajdonsággal kapcsolatban kellett megmondaniuk, hogy egy egytől ötig terjedő skálán mennyire tartják jellemzőnek azt a miniszterelnökre és ellenzéki kihívójára (1 – egyáltalán nem jellemző, 5 – teljes mértékben jellemző).

Orbán Viktort átlagosan hármas osztályzatot kapott a korrupciós kérdésre, míg Márki-Zay Péter 2,1-et.

Minden más mutatóban a jelenlegi miniszterelnök került ki győztesen. Például jobb vezetőnek látják őt a választók, és szerintük a gazdasághoz is jobban ért, mint a hódmezővásárhelyi polgármester. Konfliktuskeresésben nagyjából hasonló eredményt értek el.

Az adatfelvétel február 17. és 23. között készült, telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 1000 fő, akik életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország választókorú népességét reprezentálják. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb +/- 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban.

Ami pedig a pártlisták versenyét illeti: a Republikon friss közvélemény-kutatása szerint továbbra is szoros a verseny az Egységben Magyarországért és a Fidesz-KDNP között, a különbség hibahatáron belüli (41-39 a kormányoldal javára).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!