Ellenzék: Magyarország előre, az EU felé és ne hátra, a putyini agressziónak falazva

2022. március 21. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn délelőtt, a parlamenti nagybizottság ülése után sajtótájékoztatót tartott a parlamentben az Egységben Magyarországért ellenzéki tömörülés. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese azzal nyitotta meg az eseményt, hogy elmondta, a konzultációs ülésre az EU-s csúcstalálkozó előtt szokott sor kerülni, ezeken az ellenzéki pártok meghallgathatják a kormány álláspontját, és kérdezhetnek is ezzel kapcsolatban. Ezek ugyanakkor zárt ülések, vagyis az ellenzéki képviselők nem mondhatják el azt, ami ott elhangzott, csak a saját kérdéseiket ismételhetik meg.

Arató ezután azt közölte, hogy ő két kérdést tett fel. Egyrészt arról érdeklődött, hogy a beígért pedagógus-béremeléshez szükséges, Brüsszeltől várt forrásokhoz hogyan tervez hozzájutni a kormány akkor, amikor nem áll Magyarország rendelkezésére az újraindításra vonatkozó alap, és nem kezdődött meg a következő ciklusra vonatkozó támogatások folyósítása. A másik kérdése arra vonatkozott, hogy Magyarország pozícióját nem rontja-e az, hogy a magyar köztelevízió utat enged az orosz dezinformációnak, és közpénzen terjeszti azt. Arató Gergely azt állítja, hogy ezekre a kérdésekre nem érkezett megnyugtató válasz.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, hogy Orbán Viktor csak azért tartott konzultációs ülést, mert ez törvényi kötelessége, nem azért, mert egyeztetni szeretett volna az ellenzékkel. Szabó a sajtótájékoztatón a paradicsom árának drágulásával példálózott, és azt mondta, az kérdezte meg a miniszterelnöktől, hogy

miért nem vívott harcot Orbán Viktor az infláció ellen, és miért „nem tesz ez ellen semmit a stratégiai nyugalomba burkolózott kormány”.

A Párbeszéd politikusa szerint csak a kormányváltás fékezheti meg, mivel csak ez után kaphatja meg Magyarország azt a 16 millió eurós támogatást, ami jelenleg azért nem érhető el, mert „Orbán Viktor nem hajlandó teljesíteni a jogállamisági kritériumokat”.

Szabó után Gurmai Zita következett. Az MSZP frakcióvezető-helyettese azt nem közölte, hogy miről kérdezett az ülésen, de arról beszélt, hogy a pártja azt várná, hogy Orbán Viktor is azt képviselje, hogy „Magyarország előre, az EU felé és ne hátra, a Putyini agressziónak falazva”, mert ez Magyarország érdeke.

A Jobbik nevében a párt frakcióvezető-helyettese szólalt meg, Brenner Koloman arról beszélt, hogy az Orbán-kormány kétkulacsos külpolitikája Ukrajna inváziójával megbukott. Azt ígérte, hogy ha a választások után az Egységben Magyarország bizalmat kap, akkor a magyar külpolitika egyensúlya visszaáll egy olyan állapotba, amely összhangban áll Szent István döntésével, amivel hazánk a nyugati kereszténységhez és civilizációhoz csatlakozott.

Az ellenzéki pártok közül utolsóként az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter lépett a mikrofonhoz. Ő először rákérdezett, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelen van-e még, majd amikor erre igen volt a válasz, hozzá fordulva azt kérte, hogy

hagyják abba azt „az ordas hazugságot”, hogy a Paks II. bővítés, ami a szankciók miatt valószínűleg nem fog megvalósulni, befolyásolná a jelenlegi energiaárakat.

Szerinte létfilozófiai egyszeregy, hogy egy nem létező erőmű miatt nem emelkedhetnek meg a jelenlegi energiaárak, és nem igaz, hogy ez a beruházás garantálná a nemzeti függetlenséget, mivel orosz pénzből, orosz feltételekkel és orosz fűtőanyagokból építenénk meg.

A sajtótájékoztatót online, a Facebookon itt lehet visszanézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!