Fontos dátum jön: szombattól lehet felvenni a szavazási levélcsomagokat hat kijelölt külképviseleten

2022. március 18. – 05:52

Másolás

Vágólapra másolva

Szombattól vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat az ungvári, a beregszászi, a kolozsvári, a csíkszeredai, a bukaresti és a szabadkai külképviseleten, ahol a szavazás napjáig minden nap 6–22 óra között várják őket. Hétfőtől pedig további hat külképviseleten is megnyílik a levélcsomag átvételének lehetősége, írja az MTI.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 3-i országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, ehhez március 9-ig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe, ezt több mint 456 ezren tették meg.

A levélben szavazók a regisztrációkor választhattak postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is.

A 146 külképviselet közül csak a 12 kijelölt külképviseleten (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Lendva, Lviv) lehet átvenni szavazási levélcsomagot.

A háború miatt a kormány ideiglenesen Lvivbe helyezte át a kijevi nagykövetséget, így akik kijevi átvételt jelöltek meg, azok Lvivben tudják átvenni szavazási levélcsomagjukat.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazólapok elkészítését követően juttatta el ezekre a külképviseletekre a szavazási levélcsomagokat, amelyek címzetlenek, azaz nem tartalmazzák azoknak a választópolgároknak a nevét, akik átvehetik azokat. Az NVI egyúttal eljuttatta az érintett külképviseletekre azoknak a választópolgároknak a jegyzékét, akik a névjegyzékbe vételükkor jelezték, hogy a szavazási levélcsomagot a külképviseleten kívánják átvenni.

A levélcsomagokat hat külképviseleten (Beregszász, Ungvár, Csíkszereda, Kolozsvár, Bukarest és Szabadka) már szombaton át lehet venni, ezeken a külképviseleteken hosszabbított nyitvatartással várják a választókat, akik április 2-ig mindennap 6 és 22 óra között tudják átvenni a szavazási levélcsomagjukat.

A többi hat kijelölt külképviseleten hétfőtől lehet átvenni a levélcsomagokat április 2-ig munkanapokon 8 és 16.30 óra között. Át lehet venni azokat ugyancsak március 19. és április 2. között munkanapokon 9–16 óra között a 97 országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, valamint 22 határ menti településen.

A szavazási levélcsomag személyes átvételét a szavazás napján, április 3-án 6 és 19 óra között is biztosítaniuk kell a külképviseleteknek, a határ menti településeknek és az oevk-székhelyeknek.

A szavazási levélcsomag átadása előtt a külképviseleti választási iroda (akár magyar, akár más hatóság által kiállított, a személyazonosság igazolására alkalmas fényképes igazolvány alapján) megállapítja a választópolgár személyazonosságát. Ellenőrzi, hogy a külképviseleten megjelent választópolgár szerepel-e a jegyzékben, majd a jegyzéket a szavazási levélcsomag átvételének igazolására aláíratja a választópolgárral.

A szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgár veheti át, meghatalmazottja nem, tehát egy választópolgár csak egy levélcsomagot kaphat.
Lehetőség van arra, hogy a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten leadja szavazatát.

Aki a válaszboríték leadása céljából megjelenik a külképviseleten, annak (személyazonossága ellenőrzése nélkül) biztosítani kell, hogy a saját vagy más választópolgár válaszborítékját bedobja az urnába. Tehát egy ember több válaszborítékot is bedobhat.

Van, akinek több mint 600 kilométernyi utazást és több tízezer forintnyi kiadást jelent, hogy külföldön élő magyarként leadhassa szavazatát. Mások próbálkoznak, és az egész hétvégéjüket sem sajnálják, de olyan messze vannak a legközelebbi szavazóponttól, hogy oda csak repülővel jutnának el egy napon belül. Nincs egyszerű dolguk a külföldi magyaroknak, és hiába kérték, hogy bővítsék a külképviseletek számát, rendre falakba ütköztek. Az Egyesült Királyságban, Németországban és Svédországban élő magyarokkal beszélgettünk>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!