Ujhelyi szerint az Emmi eltitkolja a nemzeti rákellenes programot

2022. március 16. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetőfeljelentést tesz az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sorozatos, közérdekű adatokkal történő visszaélése miatt Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, írja az MTI.

Ujhelyi szerint a hatalom által az adófizetők pénzéből megrendelt különféle adatok, dokumentumok közérdekűek és közkinccsé kell válniuk. „A Fidesz-kormány sportot űz abból, hogy ezeket az adatokat nem hozza nyilvánosságra” – mondta. A járványkezeléssel összefüggő, az oltottsági, valamint a koronavírus elleni vakcinák beszerzésével kapcsolatos adatok után most a nemzeti rákellenes program megismerhetőségét tagadta meg tőle az Emmi.

Ujhelyi István közölte, hogy az Európai Unióban most formálódik az európai rákellenes stratégia, és ebbe akkor lehet sikerrel beépíteni a magyaroknak fontos elemeket, ha a kapcsolódó kormányzati dokumentum megismerhető. A politikus nem tud másra gondolni, mint arra, hogy a kormány hazudott és nincs is kidolgozott rákellenes stratégia.

Adatai szerint 2020-ban az EU-ban 2,7 millió embert diagnosztizáltak rákkal, 1,3 millió ember – köztük több mint kétezer fiatal – halt meg a betegségben. Ha nem tesznek most határozott lépéseket, akkor a rákos megbetegedések 24 százalékkal nőnek 2035-re. Az európai rákellenes programra négymilliárd euró lesz.

Kitért arra is, hogy Magyarország vezeti a rák miatti halálozási statisztikát Európában; rákos megbetegedésben Magyarországon százezer lakosból 336 hal meg, míg ez az adat például Ausztriában 234, Belgiumban 230.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!