Róna Péter: A hatalom korrumpál, az abszolút hatalom pedig abszolút korrumpál

2022. március 10. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

„A hatalom korrumpál, az abszolút hatalom pedig abszolút korrumpál” – idézte beszéde eleje felé Róna, később pedig az ellenzék államfőjelöltje felsorolásba kezdett, amely a mai kormány bűnlajstromaként értelmezhető. Itt említette a méltányosság, az emberi méltóság védelme eszményével nössze nem egyeztethető kormányzati intézkedéseket, és hatalmi túlkapásokat. Róna Péter szerint az illiberális válasz, ha a hatalmat mindennel felruházzuk, és engedelmeskedünk neki.

„Az ember szuverenitását hiba a hatalom szuverenitása alá rendelni”

– mondta Róna, aki szerint nem megengedhető például, hogy:

  • nem politikai ellenfélként, hanem ellenségként tekintsenek egymásra azok, akik a nép képviseletére szegődtek,
  • hogy politikai és a szociális egyenlőtlenség uralkodik Magyarországon, és osztja meg a társadalmat,
  • hogy a szegénységben élő magyarság nem jut megfelelő egészségügyi ellátáshoz,
  • hogy nemzetünk tagjai kevesebb, mint napi 1770 forintból, vagy annál is kevesebből kénytelenek ellátni szükségleteiket,
  • az végképp nem lehet, hogy 30 fegyveres rontson be egy szegényeket segítő egyházi, szociális szervezethez (itt az Iványi Gábor egyháza és civil szervezete elleni, néhány héttel ezelőtti állami fellépésre célzott)
  • hogy a magyarok 74 százaléka az Európa Unió szegénységi küszöbe alatt éljen, miközben mások „több milliárd forintos jachtokon napoznak örömlányokkal”,
  • hogy „családokat lakoltat ki, és tesz hajléktalanná egy korrupt karhatalom” a devizahitelek és más adósságok miatt.
  • vagy hogy tanárok ezreinek kell a polgári engedetlenség eszközeit választani azért, hogy megkapják a minimumot, amit megérdemelnek.

Nyújtsunk kezet egymásnak, törekedjünk a történelmi sebek begyógyítására, akkor is, ha a másik gyarló, esendő, tőlünk nagyon különböző, vagy ha kifejezetten tévúton jár, mondta az államfőjelölt. Szabad és demokratikus államként boldog és sikeres tagja lehetünk az európai nemzetek közösségének, tette hozzá.

„Isten áldja a hazát, Isten áldja a magyarokat”

– zárta a beszédét az ellenzék elnökjelöltje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!