Róna Péter: Nem az Országgyűlés hozza létre az alkotmányt, hanem az alkotmány hozza létre az Országgyűlést

2022. március 10. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

A gyógyulás útja nem könnyű, de világos. Hiszi, hogy a gyógyulás útja a megbékélés, folytatta hitvallása ismertetését az államfőjelölt. Róna Péter Romsics Ignácot idézve arról beszélt, hogy ő is azt kéri:

magyar a magyarban ne ellenséget, hanem egy másik embert lásson.

Róna szavait az ellenzéki padsorokban taps, a kormánypártiak körében apátia fogadta. Úgy vélte, hogy a sokféleség tiszteletben tartása – ahogyan a természetben, úgy a politikában – fontos, hiszen annak eltűnése leépüléshez vezet. Róna Péter azt mondta,

a társadalmi sokféleség a sikeres országok ismérve. A sokféleség elnyomása pedig biztosan a katasztrófához vezet.

Szerinte a sokféleségből kell és lehet egységet kovácsolni, és a magyar nemzet számára valóban egység kell, ehhez pedig megbékélés. De a jogállam mai helyzete ezt nehezíti, hiszen az alaptörvény nem felel meg a hitelt érdemlő alkotmány általánosan elfogadott ismérveinek. Ugyan Róna kifejezte, elfogadja az alaptörvényt, mint hatályos jogszabályt, amelynek szabályait be kell tartani, de arra emlékeztette a törvényalkotó többséget: a hatalom a népé, az alkotmány feladata pedig a hatalom korlátainak kijelölése kellene, hogy legyen.

Szerinte az alaptörvény nem a hatalom működési kereteit biztosítja, sőt, a „kecskére bízza a káposztát, hiszen minden hatalom, még a legjámborabb is, szereti lerúgni saját korlátait”.

Nem az Országgyűlés hozza létre az alkotmányt, hanem az alkotmány hozza létre az Országgyűlést

– jelentette ki, kifejezve: a hatalom a népé, annak csak gyakorlásával bízza meg időről időre a társadalom a jogalkotókat. Ahogy mondta:

a bebetonozott hatalom a korrupció melegágya.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!