Szerdáig kérhetik még a felvételüket a választói névjegyzékbe a külhoni magyarok

2022. március 7. – 16:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán, március 9-én 16 óráig kérhetik még a felvételüket a választói névjegyzékbe azok a külhoni magyar állampolgárok, akik részt szeretnének venni az áprilisi magyarországi parlamenti választásokon. A regisztrált választópolgárok március 19-től kaphatják meg a választási levélcsomagjukat – mondták az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetői a hétfői, kolozsvári sajtótájékoztatójukon.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke azt mondta, az irodahálózatuk munkatársai az elmúlt időszakban több tízezer erdélyi magyar embert kerestek meg elsősorban telefonon, és aki igényelte, azt segítették a regisztrációban vagy a meglévő regisztrációjuk adatainak a frissítésében – írja az MTI.

Sándor azt is javasolt az erdélyieknek, hogy a levélszavazatot tartalmazó borítékokat ne adják postára, hanem juttassák el az EMNT helyi megbízottjaihoz. Azt mondta, ők Magyarország külképviseleteire viszik el a szavazatokat, így nem áll fenn annak a kockázata, hogy ne érkezzenek meg időben a szavazatok.

Az ügyvezető elnök kitért arra, hogy az EMNT a választások időpontja után a romániai népszámlálással kapcsolatos tanácsadásra is vállalkozik, jelenleg pedig adományokat gyűjtenek az orosz-ukrán háború elől menekülők számára.

Frissítés 17:21: A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hétfői közleményében arra kéri a Nemzeti Választási Irodát (NVI), hogy védjék meg az Ukrajnából menekülő magyar állampolgárok választójogát. A TASZ szerint a háború elől menekülők között számosan lehetnek, akik regisztráltak a levélszavazásra, de már nem fogják tudni átvenni a levélcsomagot, mivel elhagyták otthonukat, más címet pedig a körülmények miatt nem tudtak megadni.

„Az NVI válaszáig is van azonban megoldás azoknak a magyar választópolgároknak, akik Magyarországra menekültek: ők a szavazás napja előtt 25 nappal, azaz március 9-ig módosíthatják a kézbesítési adataikat a központi névjegyzékben, és kérhetik a levélcsomag személyes átvételét is kijelölt pontokon. Egyelőre tehát minden érintett időben van, de a helyzet csak akkor lesz megnyugtató, ha az állami szervek a március 9. utáni időszakra is előállnak egy megoldással” – írja a TASZ közleménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!