Kövér László az orosz–ukrán háborúról: Mindegy, mi lesz a vége, mi már most a vesztesei vagyunk

2022. március 7. – 16:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kövér László házelnök múlt pénteken egy budafoki választási fórumon járt, ahol természetesen beszélt a szomszédban zajló orosz–ukrán háborúról is. Kövér kijelentette, szerinte Magyarország számára semmi jó sem származik ebből a konfliktusból, „mindegy, mi lesz a vége, mi már most a vesztesei vagyunk” – idézte a házelnök szavait a Hvg.hu.

Kövér bevallotta, meg volt győződve arról, hogy nem lesz háború, „fenyegetés ide, dobpergés oda” – mondta. Oroszország szerepét illetően azt mondta: „Nem jogos lerohanni egy másik országot, az sem jogos, hogy ők eldöntik, lehet-e az EU vagy a NATO tagja Ukrajna, de vajon a békét szolgálja vagy a konfliktust élezi, ha a NATO frontvonalát betoljuk a valaha volt orosz érdekszférába?” – jegyezte meg Kövér, aki szerint az április 3-i választás eredményét is befolyásolhatja ez a háború.

Kövér szerint mindenkinek azt a kérdést kell feltennie magának, hogy Oroszország itt lesz-e a következő száz évben is a szomszédunkban, vagy sem. „Szerintem itt lesz” – mondta. Úgy látja, az oroszok elszánták magukat a háború befejezésére: „vagy leteszik az ukránok a fegyvert, vagy addig mennek az oroszok, amíg fel nem morzsolják az ukrán haderőt, beleértve Ukrajnát, mint államot is”.

A házelnök úgy látja, a háború miatt a következő húsz évben megszűnik a normális együttműködés lehetősége Oroszországgal. „Ahogy most állnak a dolgok, azon veszít egész Európa, csak egyvalaki röhög a markába, de őt nem akarom megnevezni” – mondta. Szerinte valakik majd újjá akarják építeni Ukrajnát, amihez szívesen adnának kölcsönt, „beszállnának ebbe-abba, és mire az ukránok körülnéznek, addigra az, ami az országból értékes, már nem lesz az övék” – véli Kövér.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!