Republikon: Ez a választás az utolsó pillanatban fog eldőlni

2022. március 1. – 05:09

Republikon: Ez a választás az utolsó pillanatban fog eldőlni
2022. április 3-i országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában – Fotó: MTI / Kovács Tamás

Másolás

Vágólapra másolva

Ha azt nem is tudni, hogy az orosz–ukrán háború miként változtatta meg a belpolitikai erőviszonyokat, a Republikon Intézet februári pártpreferencia-kutatásából is az látszik: alig történt változás január óta, továbbra is kiélezett a verseny a Fidesz és az Egységben Magyarországért között.

A Republikon kutatása 1000 ember telefonos megkérdezésével készült február 18–24. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

Az elsőként a Telexen közölt eredmények fényében a teljes népesség körében mind a Fidesz, mind az Egységben Magyarországért támogatottsága 1-1 százalékpontot csökkent január óta.

A Fidesz a felmérés adatfelvételekor így 40, az ellenzéki lista 39 százalékon állt.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 3 százalékról 2-re csökkent, a Mi Hazánk 2 százalékról 3-ra nőtt a teljes népesség körében. A bizonytalanok aránya eközben 2 százalékponttal nőtt, jelenleg 16 százalék.

A pártválasztók körében februárra a Fidesz 48, az ellenzéki összefogás 46 százalékon állt. Az MKKP és Mi Hazák továbbra is 3-3 százalék támogatottsággal bírtak a pártválasztók körében.

Összességében kevés változás volt tapasztalható az erőviszonyokban januárhoz képest, minden mért változás hibahatáron belül mozgott, írta az elemzőintézet, hozzátéve: a bizonytalanok aránya a kampányhajrában enyhén növekedett;

ebből feltételezhetjük, hogy ha nem történik drasztikus változás, ez a választás az utolsó pillanatban fog eldőlni.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az adatok fényében, ha most vasárnap lennének a választások, két lista kerülne be a parlamentbe, a Fidesz és az
Egységben Magyarországért listája. Jelenleg az MKKP és a Mi Hazánk nem kerülne be a parlamentbe, de a hátralévő időben ez is változhat, és már most megállapítható az is: a választás végkimenetele szempontjából fontos lesz, hogy a saját tábor mozgósítása mellett ki tudja a bizonytalanokat is megszólítani.

A Republikon Intézet – még Vlagyimir Putyin Ukrajnát lerohanó hadműveletét megelőzően – februárban felmérte azt is, mennyire mozgatná meg a választópolgárokat, mennyire tartják fontosnak, hogy Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között legyen miniszterelnök-jelölti vita.

„Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen szoros választási versenyben kiemelten fontos lenne egy jelölti vita”

– írta a Republikon, adataik szerint ugyanis a teljes népesség csaknem kétharmada tartja fontosnak a vitát. A Fidesz-szavazók egyharmada szerint fontos lenne megtartani a vitát, ugyanakkor a kormánypárti válaszadók 38 százaléka egyáltalán nem tartja ezt fontosnak. Más a helyzet az ellenzéki szavazók esetében: az Egységben Magyarországért szavazók 92 százaléka tartaná fontosnak, hogy legyen vita.

Ennél azonban lényegesebb adat, hogy a bizonytalanok kétharmada, 66 százaléka fontosnak tartaná, hogy legyen miniszterelnök-jelölti vita, miközben mindössze a bizonytalanok 19 százaléka nyilatkozta, hogy a vita megtartása szerinte nem lenne fontos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!