Több mint 190 ezer romániai magyar állampolgár kap szavazói levélcsomagot

2022. február 23. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 190 ezer romániai lakcímmel rendelkező magyar állampolgár kap szavazói levélcsomagot az április 3-i parlamenti választásokra – közölte Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán tartott szerdai sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

Nagy Attila felhívta arra a figyelmet, hogy aki megszerezte a magyar állampolgárságot, az még nem kapta meg automatikusan a szavazati jogot is. Utóbbihoz fel kell iratkozni a választói névjegyzékbe. Azok a honosított magyar állampolgárok vehetnek részt a magyarországi parlamenti választásokon, akik ezt már korábban megtették, vagy március 9-ig regisztrálnak.

Az NVI elnöke azt is mondta nemcsak a regisztrációra, hanem a már regisztráltak adatainak módosítására is lehetőség van a valasztas.hu honlapon. Nagy kiemelte, hogy fontos a megváltozott lakcím, vagy a házasságkötéssel történt névváltoztatás bejelentése, ahogy az időközben elhalálozottak törlése is a választói névjegyzékből.

Az NVI tavaly októberben közölte, hogy összesen mintegy 770 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárt értesítettek a levélszavazással kapcsolatos tudnivalókról. Ők azok, akik – sikeres regisztrációt követően – levélben szavazhatnak az országgyűlési választásokon (kizárólag az országos pártlistára), emellett pedig az esetleges népszavazásokon, valamint a későbbi európai parlamenti választásokon.

A magyar választójogi törvény a levélszavazást csak azoknak a külföldön élő magyar állampolgároknak teszi lehetővé, akiknek nincsen magyarországi lakcímük (ők viszont így csak pártlistára szavazhatnak, egyéni jelöltre nem).

Hadházy Ákos zuglói képviselőjelölt szerint a határon túlról levélben szavazók listáján akár több mint 15 ezer halott is lehet, „akik helyett sajnos a buzgó fideszes aktivisták minden további nélkül el tudják küldeni levélben a szavazatokat” – írta Facebook-oldalán. Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt írta, amíg nincs rá garancia, hogy csak az élők szavaznak, addig szerinte fel kell függeszteni a levélszavazást. Helyette inkább a konzulátusokon kellene szavazási lehetőséget biztosítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!