Megtaláltuk az ingatlanost: tényleg tízmilliárdos tétel volt a Londoni Magyar Ház megvásárlása

2022. február 22. – 09:06

Megtaláltuk az ingatlanost: tényleg tízmilliárdos tétel volt a Londoni Magyar Ház megvásárlása
A Londoni Magyar Ház leendő otthona, a 17-19 Cockspur Street – Fotó: Offices.co

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter vasárnap reggel egy Facebook-videóban jelentette be, hogy hamarosan egy Londoni Magyar Ház kezdi majd meg a működését az angol fővárosban, amire a külügyminiszter szerint azért volt szükség, mert „eddig nem volt igazán méltó otthona a magyar kultúrának, a magyar közösségnek, a magyar identitás megőrzésének Londonban”.

A miniszter Facebook-oldalára feltöltött videóban egy hétemeletes házat mutat a kamera, melyről azt is megtudjuk Szijjártótól, hogy London belvárosának egyik forgalmas csomópontjától, a Trafalgar tértől nem messze található.

Kanadai vasúttársaságok székházaként működött sokáig az épület

A videó megjelenése után vasárnap emailben érdeklődtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, valamint Kumin Ferenc londoni magyar nagykövetnél az épület megvásárlásával kapcsolatban. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy a kormány mennyiért, kitől, mikor és milyen konstrukcióban vásárolta meg az épületet. Miután egyik helyről sem kaptunk választ, jobban beleástuk magunkat a témába.

Kis kutakodás után kiderült, hogy a Cockspur Street 17–19. szám alatti épületről van szó, mely két perc sétára van a Trafalgar tértől, illetve negyedórára a Buckingham-palotától és a Westminster-palotától (előbbi a királynő rezidenciája, utóbbi a brit parlamentnek ad otthont), tehát London egyik legfrekventáltabb környékén helyezkedik el. A ház közvetlen szomszédságában van a kanadai, a brazil és a kazah nagykövetség, valamint a brit kormány Súlyos Csalások Elleni Hivatala (Serious Fraud Office, SFO) is. Így néz ki az épület és környéke a Google Maps utcaképén:

A ház 1907-ben épült Sir Aston Webb tervei alapján – neki köszönhetjük egyebek mellett a Buckingham-palota mai kinézetét is –, hogy a kanadai Grand Trunk Railway vasúttársaság londoni székháza legyen. 1923-ban aztán a Grand Trunk Railway beleolvadt a Canadian National Railwaybe, így az épület homlokzatán a mai napig a “Canadian National Railway Company” felirat díszeleg. De a ház oldali homlokzatán azért egy „Grand Trunk Railway” felirat továbbra is tanúskodik az épület eredeti tulajdonosairól.

A két kanadai vasúttársaság nevén kívül egyébként a kanadai tartományok címerei is felkerültek a homlokzatra, az épület belsejében pedig egy Sir Frank Brangwyn által festett fríz is megtalálható. A ház 1970-ben Grade II típusú műemléki védettséget kapott.

Az épület 2–6. emelete már évek óta üresen áll, a földszintet és az első emeletet az elmúlt években egy londoni buszos városnéző körutakat szervező cég és a thaiföldi turisztikai ügynökség foglalta el. Utóbbi cég 2018 márciusáig bérelte az emeletet, míg az előbbi vállalatnak papíron idén májusig szólt a bérleti szerződése az épület földszintjére, azonban a Kumin Ferenc nagykövet által vasárnap a helyszínről közzétett kép tanúsága szerint már ők is kiköltöztek.

Alig több mint egy hete ütötték nyélbe az üzletet

A 17-19 Cockspur Street tulajdonosa már hosszú évek óta egy meg nem nevezett befektető volt, tőle vette meg most a magyar állam az épületet. Az 1862 négyzetméteres ingatlant 2017 elején kezdte eladásra kínálni a Hanover Green ingatlanközvetítő vállalat 25 millió fontért, azaz nagyjából 10 milliárd forintért, ami csaknem 5,5 millió forintos négyzetméterárat jelent (ez egyébként egy vonalban van a környék áraival). Azonban majdnem kereken öt évet kellett arra várniuk, hogy a magyar kormány személyében vevőt találjanak.

A 24.hu hétfőn reggel arról írt a Savills angol ingatlanközvetítő honlap alapján, hogy az épületet előbb a Thai Square nevű angol étteremlánc szerezte meg, majd 2021 augusztusában 23 millió fontért, azaz 9,8 milliárd forintért eladta egy dán magánbefektető-csoportnak.

Kép az ingatlant eladásra kínáló brosúrából, melyen az épülethez közeli londoni nevezetességeket mutatják- Fotó: Hanover Green
Kép az ingatlant eladásra kínáló brosúrából, melyen az épülethez közeli londoni nevezetességeket mutatják- Fotó: Hanover Green

A Telexnek sikerült elérnie azt a Hanover Greennél dolgozó ingatlanost, aki részt vett a 17-19 Cockspur Street eladásában. Az ingatlanos cáfolta a Savills és a 24.hu értesülését, ugyanis elmondása szerint se a Thai Square-nek, se dán befektetőknek soha nem volt közük az épülethez, a cikkek által említett ingatlan minden bizonnyal a szomszédos 21-24 Cockspur Street lehet (melynek földszintjén valóban üzemel egy Thai Square étterem).

Ettől függetlenül, bár pontos árat nem mondhatott, annyit megerősített, hogy

nagyjából ugyanannyiért, tehát 10 milliárd forint közeli összegért kelt el a magyar kormány által megvásárolt épület is.

Az ingatlanos azt is elárulta, hogy az adás-vételi szerződésen még alig száradt meg a tinta, ugyanis kilenc-tíz napja ütötték csak nyélbe az üzletet. A férfi szerint azonban nem az utóbbi hetekben kezdtek el dolgozni az ügyleten, az előző tulajdonos és a magyar kormány közötti üzlet már fél éve húzódott.

Már egy évtizede tervezik a Londoni Magyar Ház létrehozását

A Külügyminisztérium a HVG kérdésére vasárnap azzal indokolta a hétemeletes ingatlan megvásárlását, hogy „a londoni és London környéki magyar közösséget, valamint minden, a magyar kultúra és a magyarság iránt érdeklődőt kiszolgáló magyar kulturális intézet 22 év múltán kinőtte eddigi helyét”.

A Londoni Liszt Intézet (Liszt Institute London) már több mint két évtizede bérelte a London belvárosában található Vaudeville színház egyik melléképületét (ahol egyébként egykoron Voltaire is lakott egy kis időre), a londoni magyar kulturális és tanulmányi életre rálátó forrásunk szerint azonban a színház már hosszú évek óta kérte vissza az épületet a magyaroktól.

Emiatt tehát a Londoni Magyar Ház létrehozásának ötlete egyáltalán nem új keletű, sőt, forrásunk szerint már több mint egy évtizede, 2011–12 környékén felmerült ennek az ötlete.

A londoni magyar kulturális központ, a Liszt Intézet eddigi székhelye – Fotó: Wikimedia
A londoni magyar kulturális központ, a Liszt Intézet eddigi székhelye – Fotó: Wikimedia

Bár Szijjártó Péter vasárnapi videójában arról beszélt, hogy néhány hónapig még felújítások fognak zajlani az épületben, a Liszt Intézet Facebook-posztja arról tanúskodik, hogy a Londoni Magyar Ház már márciusban megnyitja majd kapuit (legalábbis részben).

A kormány tervei szerint a ház találkozási pont lesz az Angliában élő magyaroknak. „Van benne színházterem, lesz benne kávézó; kiállításokat, előadásokat fogunk rendezni”, a gyerekeknek pedig hétvégi iskola és magyar nyelv oktatása is megtalálható lesz a kínálatban – mondta Facebook-videójában a külügyminiszter.

Szijjártó vasárnapi bejelentése könnyen értelmezhető a közelgő választásokkal összefüggésben is. Angliában 200-220 ezer magyar élhet a Portfolio becslése szerint, a Momentum-közeli 21 Kutatóközpont napokban megjelent felmérése szerint pedig a külföldön élő magyarok között négyszer több az ellenzéki szavazó, mint a kormánypárti szimpatizáns.

A kutatás szerint ezeken a szavazókon múlhat a kormányváltás, a magyar állami szervek azonban nem könnyítették meg, hogy április 3-án ők is leadhassák a szavazatukat. Angliában mindössze három külképviseleten lehet majd szavazni, és hiába indult petíció, hogy további 12 helyen voksolhassanak az angliai magyarok, a Nemzeti Választási Iroda nem tesz eleget ennek a kérésnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!